Videanu: Gazprom susţine că asigură livrările de gaze pentru România

0
 
Gazprom a anunţat Ministerul Economiei că livrează gaze către cei doi importatori pentru România, însă aceştia declină responsabilitatea asigurării cu gaze a ţării, a declarat miercuri (7 ianuarie 2009) ministrul Economiei, Adriean Videanu.
 
"Am discutat cu reprezentanţii Gazprom şi aceştia ne-au asigurat că livrează gaze celor doi importatori pentru România, însă aceştia declină responsabilitatea asigurării ţării cu gaze", a spus Videanu, la încheierea reuniunii unui comitet de urgenţă la sediul Ministerului Economiei.
El a adăugat că Ministerul Economiei aşteaptă un răspuns din partea Rompetrol în ceea ce priveşte asigurarea unei cantităţi de păcură necesară pentru acoperirea deficitului de gaze.
 
"Aşteptăm o situaţie de la compania Rompetrol în ceea ce priveşte posibilitatea asigurării unei cantităţi de păcură", a afirmat Videanu.
De asemenea, ministrul a precizat că Lukoil România şi-a exprimat intenţia de a importa păcură. "Lukoil deţine 7.000 tone de păcură pentru consumul tehnologic propriu. Şi-au manifestat intenţia de a importa păcură, dacă va fi nevoie, dar nu va fi", a spus Videanu.
 
Petrom a anunţat, marţi, că va suplimenta cu 1,3-1,5 milioane metri cubi volumul de gaze naturale care va fi livrat consumatorilor români, prin injectarea unor cantităţi suplimentare în sistemul naţional de transport al gazelor, punerea în funcţiune de noi sonde de gaze şi închiderea temporară a combinatului Doljchim.
 
În ceea ce priveşte furnizarea de combustibili alternativi care ar putea fi utilizaţi de către CET-uri în locul gazelor, Petrom este pregătită să furnizeze circa 70-75 de tone de păcură, până la sfârşitul lunii. Potrivit lui Adriean Videanu, rezervele de păcură totalizează 202.000 de tone, iar Petrom are capacitatea de încărcare de 7.000 tone pe zi.
 
Comisia pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze se va întruni, zilnic, în următoarea perioadă, potrivit Ministerului Economiei.
Comandamentul de urgenţă întrunit miercuri la Ministerul Economiei a luat decizia de a declara situaţia de urgenţă, conform Legii 346, a anunţat Videanu.
 
"Am declarat situaţie de urgenţă astfel încât compania Transgaz să poată gestiona menţinerea în situaţie de siguranţă a sistemului naţional de transport şi aprovizionarea cu gaze în ordinea priorităţilor stabilite", a afirmat Videanu.
Stocul din depozitele de gaze naturale este de 2,18 miliarde metri cubi, iar producţia zilnică este de 33 milioane metri cubi, a precizat ministrul. Consumul este de 59,9 milioane metri cubi pe zi.
 
România nu mai primeşte gaze naturale din Rusia, începând din noaptea de marţi spre miercuri, când a fost sistată livrarea prin punctul din nordul ţării Medieşul Auriu, după ce marţi a fost oprită alimentarea cu gaze naturale prin punctul Isaccea 2.
Din acest motiv a fost declarată situaţia de urgenţă, în baza Legii 346 din 2007, referitoare la măsurile pentru asigurarea siguranţei în aprovizionarea cu gaze naturale.
 
În situaţia de urgenţă, operatorul Transgaz are acces liber la cantităţile înmagazinate şi capacităţile de extracţie, alocarea acestora pe proprietari urmând a se realiza potrivit regulilor specifice, elaborate de operator (Transgaz), de operatorul depozitului de înmagazinare subterană şi de proprietarii gazelor naturale.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.