EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Isărescu: BNR va sprijini politicile Guvernului

 
Vom sprijini politicile Guvernului din acest an care sunt îndreptate pentru menţinerea unui mix de creştere econiomică şi pentru asigurarea stabilităţii ţării, în contextul crizei financiare internaţionale, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, la încheierea unei întâlniri cu premierul Emil Boc, la sediul BNR.
 
"Suntem într-un an în care ajustarea contului curent este inevitabilă şi dorim cu toţii să facem această ajustare fără să afectăm prea mult creşterea economică, fără să influenţăm în rău inflaţia, fără să afectăm, cum spunea domnul premier, nivelul de trei şi, dacă se poate, ajustarea să se facă într-o manieră lină", a spus Isărescu.
Premierul Emil Boc a spus că a discutat cu guvernatorul Băncii Naţionale despre construcţia bugetară a anului 2009.
 
"În acest context am avut în vedere câteva priorităţi pe care le are Guvernul României şi anume crearea de noi locuri de muncă şi sprijinirea mediului de afaceri. De asemenea, în momentul de faţă avem ca prioritate absorbţia fondurilor comunitare, un lucru care va conta foarte mult pentru anul bugetar 2009", a spus Boc.
 
Premierul a arătat că între priorităţi se află şi investiţa publică masivă în infrastructură, ca modalitate alternativă de creare de locuri de muncă şi, evident, componenta socială, adică evitarea derapajelor şi a accentuării discrepanţelor în plan social.
"Sub pretextul crizei, nu trebuie să sacrificăm categorii sociale vulnerabile", a afirmat premierul.
 
Mugur Isărescu a avut, la începutul anului, o întâlnire de consultări cu ministrul finanţelor publice, Gheorghe Pogea, în vederea armonizării măsurilor comune şi definitivării prognozei indicatorilor macroeconomici pe anul 2009, pentru fundamentarea bugetului. Ministerul intenţionează să finalizeze bugetul pe 2009 până la 31 ianuarie.
Bugetul pe anul 2009 urmează a fi reproiectat şi pus în acord cu noile condiţii macroeconomice, iar deficitul bugetar se va situa la 1,7-2 la sută din Produsul Intern Brut.
 
Bugetul va fi construit pe o proiecţie de creştere economică de 3,5 la sută (faţă de 8-9 la sută în 2008), la o valoare nominală a PIB de 588,1 miliarde lei, o inflaţie medie de 5,3 la sută şi un salariu mediu brut 1.702 lei.
 
Ministerului Finanţelor Publice are ca priorităţi, pentru începutul anului 2009, ajustarea deficitului bugetar şi reducerea cheltuielilor curente, asigurarea resurselor necesare finanţării proiectelor de investiţii, asigurarea continuităţii finanţării multianuale a programelor şi proiectelor de investiţii ale administraţiei centrale şi locale, aplicarea planului de măsuri anticriză pentru asigurarea stabilităţii macroeconomice, precum şi a condiţiilor de trecere la zona euro.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata