Primii 20 de români au părăsit Fâşia Gaza

0
 
20 de români şi 3 cetăţeni palestinieni au reuşit să părăsească joi (8 ianuarie 2009) Fâşia Gaza prin punctul de la frontieră de la Erez, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.
El a considerat operaţiunea de evacuare drept una "reuşită" şi a precizat că cele 20 de persoane, dintre care 8 adulţi şi 12 copii, sunt în drum spre Iordania pentru a ieşi din Israel.
"Ne dorim să-i scoatem din Fâşia Gaza şi pe ceilalţi cetăţeni români. Continuăm în acest sens toate demersurile, atât la nivelul MAE, cât şi al misiunilor noastre diplomatice", a dat asigurări Cristian Diaconescu.
 
El a precizat că, după tentativa nereuşită de evacuare din 5 ianuarie, în noaptea de 6 spre 7, a mai existat o încercare de evacuare, la care s-a renunţat din motive de securitate. În seara zilei de marţi, 7 ianuarie, s-a organizat o nouă operaţiune de evacuare pentru a doua zi, după ce autorităţile israeliene şi-au dat acordul în acest sens, iar Crucea Roşie a afirmat că va însoţi transportul.
 
După ce românii au fost contactaţi de personalul ambasadei de la Tel Aviv, 50 de persoane şi-au dat acordul să părăsească Gaza, acestea fiind anunţate în legătură cu locul şi ora plecării din Gaza. Dintre cei 50 de români, 20 s-au prezentat la locul stabilit, a precizat Diaconescu.
 
"Deplasarea din Gaza până la punctul de frontieră Erez s-a desfăşurat conform programului stabilit. Formalităţile de ieşire din Fâşia Gaza, efectuate de autorităţile israeliene şi palestiniene, au durat aproximativ patru ore. În tot acest timp, personalul consular şi ambasadorul României la Tel Aviv au fost în punctul de frontieră de la Erez şi au menţinut legătura cu autorităţile locale.
 
Personalul consular român a eliberat documente de călătorie pentru cetăţenii români care aveau nevoie de astfel de acte. După eliberarea documentelor, cetăţenii români, împreună cu alţi cetăţeni europeni, au fost îmbarcaţi în două autocare, care au ieşit astăzi (joi – n.r.) din Fâşia Gaza, cu care se deplasează spre punctul de trecere a frontierei cu Iordania sub escortă militară", a descris Diaconescu filmul evenimentelor.
 
De la graniţă, cetăţenii români vor fi preluaţi de reprezentanţii ambasadei române din Iordania, care îi vor însoţi până la aeroportul din Amman, unde aceştia vor decide dacă se întorc în România sau se îndreaptă spre o altă destinaţie. Pentru cei care vor alege să se întoarcă în ţară, personalul diplomatic a organizat transportul cu o cursă comercială de la Amman la Bucureşti. Cetăţenii români au fost anunţaţi în prealabil că vor suporta costul călătoriei, iar dacă nu dispun de banii necesari, vor achita plăţile cuvenite prin angajament de plată.
 
Şeful diplomaţiei române a afirmat că a învăţat o serie de lecţii din această operaţiune, cea mai importantă fiind "lecţia responsabilităţii".
"Mă refer aici direct la faptul că responsabilitatea personală pentru cetăţenii români care trăiesc în zone de conflict este foarte mare, atât în ceea ce îi priveşte, cât şi pentru familiile lor", a afirmat Cristian Diaconescu.
El a subliniat că există cazuri de cetăţeni români care au fost evacuaţi din Gaza în 2007 şi care s-au întors înapoi, iar unii chiar ilegal.
 
"Este vorba despre responsabilitatea fiecărui cetăţean român care stă o perioadă mai lungă de timp, fără a se înregistra la ambasadă, creându-ne dificultăţi foarte mari, atât în ceea ce priveşte identificarea, comunicarea, cât şi în ceea ce priveşte obţinerea avizelor necesare, conform legislaţiei statelor pe care le tranzitează în încercarea lor de a ieşi dintr-o zonă de conflict militar", a arătat ministrul Cristian Diaconescu.
El a mai precizat că MAE i-a ajutat să treacă frontiera pe încă trei cetăţeni palestinieni care nu aveau cetăţenie română, dar care erau membri ai familiilor de români.
 
"Vreau să tragem cu toţii învăţămintele necesare, noi, cetăţenii români, aflaţi în România sau în afara României, în legătură cu modul în care putem preveni, pe cât se poate, o desfăşurare şi o dezvoltare nenorocită în legătură cu viaţa noastră, atunci când suntem puşi într-o situaţie specială în afara graniţelor României şi în special şi implicit în afara posibilităţilor instituţiilor româneşti de a-şi îndeplini obligaţiile", a spus ministrul Cristian Diaconescu.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.