Guvernul discută Bugetul de Stat pentru 2009

0
 
Membrii Executivului s-au reunit vineri (9 ianuarie 2009) în şedinţă, pentru a discuta proiectul de Buget pentru anul 2009.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) intenţionează să finalizeze bugetul pe 2009 până la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.
Acesta a afirmat că doreşte acordul Consiliului Economic şi Social pentru noul proiect de buget pe 2009 şi că un grup de lucru va fi constituit de săptămâna viitoare la MFP, pentru realizarea unei platforme comune de soluţii guvern-parteneri sociali-mediu de afaceri.
 
Bugetul pe anul 2009 urmează a fi reproiectat şi pus în acord cu noile condiţii macroeconomice, iar deficitul bugetar se va situa la 1,7-2% din Produsul Intern Brut (PIB)
"Vom sprijini politicile guvernului din acest an care sunt îndreptate pentru menţinerea unui mix de creştere econiomică şi pentru asigurarea stabilităţii ţării, în contextul crizei financiare internaţionale", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, la încheierea unei întâlniri cu premierul Emil Boc, la sediul BNR.
 
"Suntem într-un an în care ajustarea contului curent este inevitabilă şi dorim cu toţii să facem această ajustare fără să afectăm prea mult creşterea economică, fără să influenţăm în rău inflaţia, fără să afectăm, cum spunea domnul premier, nivelul de 3 şi, dacă se poate, ajustarea să se facă într-o manieră lină", a spus Isărescu.
Bugetul va fi construit pe o proiecţie de creştere economică de 3,5% (faţă de 8-9% în 2008), la o valoare nominală a PIB de 588,1 miliarde lei, o inflaţie medie de 5,3% şi un salariu mediu brut 1.702 lei.
 
Potrivit unui document emis de Cabinetul Ministrului, între priorităţile anului 2009 se află ajustarea deficitului bugetar la 1,7% din PIB şi reducerea cheltuielilor curente, asigurarea resurselor necesare finanţării proiectelor de investiţii (infrastructură, de mediu, dezvoltare regională, investiţii ale administraţiei locale, justiţie, sănătate, apărare).
Priorităţi reprezintă, de asemenea, asigurarea finanţării cheltuielilor de tip structural (obligatorii), cum sunt pensiile, asistenţa socială, contribuţia la bugetul UE, rambursări de credite (interne şi externe) şi dobânzi.
 
Cofinanţarea pentru fondurile europene structurale şi de coeziune, cheltuielile de finanţare rambursabilă, reprezintă, de asemenea, priorităţi ce vor fi discutate, alături de asigurarea continuităţii finanţării multianuale a programelor şi proiectelor de investiţii ale administraţiei centrale şi locale.
 
Contextul macroeconomic şi cadrul general de elaborare a proiectelor de buget pe anul 2009 au ţinut cont de o proiecţie de creştere economică de 3,5% din PIB, o valoare nominală a PIB de 588,1 miliarde lei, un curs mediu de 3,9 lei la un euro, o inflaţie medie anuală de 4,8%, un câştig salarial mediu brut de 1.830 lei pe lună, un salariu mediu brut de 1.702 lei lunar şi un deficit al Bugetului general consolidat de 1,7% din PIB.
 
Luni (12 ianuarie 2009) comisiile mixte sindicate – patronate – Guvern, la Ministerul Finanţelor Publice vor analiza proiectul de buget de stat şi pe cel al bugetului asigurărilor sociale pentru a pune de acord solicitările cu cifrele existente din buget. Conform declaraţiei liderilor sindicali, bugetul pe anul 2009 a fost construit pe un euro de 4 lei.
Sindicaliştilor li s-a prezentat adevăratul deficit bugetar, care de la 3%, cât s-a vehiculat, la sfârşitul anului 2008 este de fapt de 5,3%.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.