Guvernul menţine interdicţia privind cumulul pensiei cu salariul de la stat

0
 
Premierul Emil Boc a anunţat vineri (9 ianuarie 2009) la Palatul Victoria, că Executivul menţine Ordonanţa de urgenţă nr. 230/2008 prin care se interzice cumulul pensiei cu veniturile obţinute dintr-o funcţie plătită de la bugetul de stat, precizând că este o decizie morală care realizează un act de dreptate în sistemul public.
Şeful Executivului a spus că ordonanţa nu îngrădeşte dreptul la muncă, ci pune capăt "dezmăţului" pe bani publici de până acum.
 
"Cred în moralitatea acestei decizii, în corectitudinea ei şi consider că această măsură trebuie dusă până la capăt", a afirmat premierul Emil Boc
Ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale, Marian Sârbu, a făcut clarificări pe marginea disputei privind asistenţii sociali şi maternali.
Sârbu a apreciat că unele efecte ale OUG 230/30 din decembrie 2008 au fost prezentate exagerat.
Acesta a explicat că în România există două categorii de asistaţi personali: asistenţii sociali şi asistenţii maternali.
 
Potrivit ministrului, există 110.000 de persoane cu handicap, care au dreptul la asistenţă personală, din care 40.000 nu folosec acest drept şi beneficiază de indemnizaţia de circa 400 de lei de la stat. Există de asemenea 70.000 de persoane adulte cu handicap, care folosesc acest tip de asistenţă, dar doar jumătate folosesc pensionari. Pentru aceştia, soluţia, dacă persoana cu handicap optează pentru a fi asistată personal, este convenţia civilă. Aceasta se încheie cu primăria.
 
"Cea de-a doua categorie – asistenţii maternali – însumească circa 15.000 de persoane din care doar 520 sunt pensionari.
În cazul în care persoana este din propria familie, atunci banii rămân în familie. Vrem să precizăm că această măsură nu le ia nici un ban din buzunar", a declarat ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale, Marian Sârbu.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.