Criza gazului: Rusia insistă pe înţelegeri scrise şi acuză Ucraina de agravarea crizei

0
 
Ucraina a agravat criza livrărilor de gaz rusesc spre Europa, prin faptul că o instanţă judiciară de la Kiev a interzis acest tranzit, a afirmat primul ministru rus Vladmir Putin, în întâlnirea de sâmbătă (10 ianuarie 2009) cu omologul ceh Mirek Topolanek, aflat la Moscova într-un efort de mediere a conflictului rus-ucrainean, transmite Interfax.
"În pofida eforturilor pe care instituţiile europene şi dumneavoastră, personal, le depuneţi pentru rezolvarea crizei, Ucraina a agravat-o suplimentar", i-a declarat Putin lui Topolanek.
 
Premierul rus a menţionat decizia din 5 ianuarie a tribunalului administrativ de la Kiev care a interzis companiei naţionale Naftogaz "să realizeze tranzitarea gazelor ruseşti spre Europa Occidentală pe teritoriul ucrainean", după ce Ministerul Energiei şi Combustibilului de la Kiev a contestat în justiţie valabilitatea acordului ruso-ucrainean privind tranzitul gazelor ruseşti spre Europa via Ucraina până la sfârşitul anului 2010.
 
"Cu toate acestea, vom încerca să rezolvăm situaţia. Sper că veţi reuşi să îi convingeţi pe partenerii noştri ucraineni să semneze documentele necesare instituirii unui mecanism de control al fluxului de gaz", a adăugat Putin, comentând înţelegerile verbale intervenite între Bruxelles şi Kiev privind participarea Gazprom la comisia de monitorizare.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.