Oprea: În MAI se va aplica politica interesului naţional

 
În Ministerul Administraţiei şi Internelor se va face doar politica interesului naţional, a declarat sâmbătă (9 ianuarie 2009) ministrul Gabriel Oprea, la videoconferinţa cu prefecţii şi structurile judeţene de ordine şi siguranţă publică.
 
"Toate schimbările majore provoacă şi diverse reacţii, în funcţie de multiple interese. Vreau să transmit un singur mesaj: în Ministerul Administraţiei şi Internelor, nu se va face politică de partid, politică de grup sau politica lui Gabriel Oprea. În Ministerul Administraţiei şi Internelor se va face doar politica interesului naţional al României, în sensul asigurării ordinii de drept, aşa cum este stipulat în Constituţie, legile ţării, programul de guvernare şi angajamentele internaţionale, în beneficiul drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti", a precizat ministrul Oprea.
 
El a precizat că se bucură atât de încrederea PSD, partid care l-a desemnat prin vot pentru această funcţie, cât şi de încrederea conducerii celor mai importante autorităţi ale statului român, al căror suport l-a obţinut la preluarea mandatului.
 
"Eu voi depune toate eforturile, fără a fi influenţat de vreo tendinţă partizană, pentru a-mi onora misiunea pe care am anunţat-o la preluarea mandatului: siguranţă pentru cetăţean, descentralizare administrativă şi aderarea României la spaţiul Schengen în anul 2011.
Numirile în funcţiile de secretar de stat au fost făcute pe criteriul politic, dar s-a ţinut cont, în primul rând, de experienţa profesională şi probitatea morală a celor care vor ocupa aceste posturi, cât şi de performanţele politice ale organizaţiilor lor. Toţi cei numiţi sunt profesionişti şi oameni cu experienţă", a subliniat Oprea.

 
Referindu-se la persoanele neangajate politic, numite în structurile de comandă ale Ministerului de Interne, Oprea a subliniat că a avut în vedere un singur criteriu – "profesionalismul şi calităţile lor exclusiv profesionale care le-au validat activitatea".
"Am încercat, astfel, să îmbin experienţa profesională cu potenţialul unor cadre tinere, astfel încât noua echipă să înceapă urgent activitatea", a mai spus ministrul Oprea.
 
El a dat drept exemplu Departamentul Schengen despre care a spus că "este structura cu cea mai importantă misiune într-o perioadă scurtă de timp", iar integrarea României în spaţiul Schengen reprezintă una din priorităţile mandatului său.
"Avem nevoie de un profesionist care să dinamizeze şi să eficientizeze acest proces şi sunt convins că am găsit-o în persoana comisarului şef de poliţie Trifan Florea Tiberiu", a spus ministrul de Interne.
 
În ceea ce priveşte numirea chestorului general de poliţie Virgil Ardelean în funcţia de şef al Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţiei Interne, Oprea a spus că Ardelean este "o persoană al cărei profesionalism nu a fost niciodată pus la îndoială, dovadă fiind faptul că a condus această direcţie timp de 9 ani, sub diverse guverne, indiferent de coloratura politică".
 
"Am considerat că experienţa domnului Virgil Ardelean, modul în care şi-a îndeplinit sarcinile profesionale de-a lungul anilor pot servi intensificării luptei împotriva ilegalităţilor şi a riscurilor la adresa ordinii publice şi securităţii naţionale a României", a adăugat ministrul Gabriel Oprea.
 
El a precizat că în cazul în care va constata că vreunul dintre cei numiţi nu-şi îndeplineşte misiunea, nu va ezita să ia măsuri radicale.
"Nimeni nu e bătut în cuie în funcţie, iar cu acest gând i-aş ruga să se obişnuiască pe toţi cei care ocupă funcţii de conducere în structurile MAI. Profesionalismul şi modul în care îşi îndeplinesc misiunile reprezintă unicul criteriu prin care le voi evalua performanţa ca manageri", a afirmat Oprea.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.