Acord trilateral Ucraina – Federaţia Rusă – UE pentru reluarea livrărilor de gaze ruseşti spre Europa

0
 
Ucraina, Rusia şi Uniunea Europeană au semnat un acord ce ar urma să permită reluarea încă de duminică (11 ianuarie 2009) a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa, după ce acestea au fost întrerupte la începutul săptămânii ca urmare a conflictului dintre Kiev şi Moscova legat de preţul gazelor.
 
"Am semnat protocolul astăzi", a declarat în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică primul-ministru ucrainean Iulia Timoşenko, la sfârşitul unei întrevederi cu omologul său ceh, Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
Acest acord a fost semnat în ajun de premierul rus Vladimir Putin, cu prilejul vizitei la Moscova a omologului său ceh, iar semnarea lui de către Ucraina reprezenta condiţia pusă de Federaţia Rusă pentru a-şi da acordul pentru reluarea livrărilor de gaze.
 
Ministrul ceh al industriei şi comerţului, Martin Riman, aflat la Kiev, a declarat că "livrările de gaze pot fi reluate duminică dacă toată lumea lucrează 100%".
"Îndată ce mecanismul de control începe sa funcţioneze, noi vom trimite gaz prin sistem. Dar dacă vedem că este iarăşi furat, vom întrerupe din nou livrarea", a avertizat primul ministru rus Vladimir Putin.
 
Următoarea etapă după semnarea acordului constă în desfăşurarea echipelor de observatori la punctele cheie ale tranzitului de gaze atât în Ucraina cât şi în Rusia, pentru a se asigura că gazul destinat clienţilor europeni le este livrat în totalitate. Această "desfăşurare" este o chestiune de ore, a declarat Topolanek, în timp ce experţi din domeniul energetic au declarat că livrările de gaze vor deveni efective în câteva zile.
 
Conform declaraţiilor şefului Gazprom, Alecksi Miller, Rusia va relua mai întâi livrările într-un volum limitat şi în primul rând pentru direcţia Balcanilor, deci zona cea mai afectată de actuala criză iar, dacă se constată că procesul livrării se derulează corespunzător, compania va amplifica rapid fluxul de export.
 
Acelaşi oficial a declarat că toate datele pe care observatorii internaţionali le vor obţine la punctele de monitorizare trebuie să fie stocate atât la Moscova, cât şi la sediul Comisiei Europene. De altfel, Rusia a insistat ca această procedură să fie cât mai transparentă, iar premierul Putin a declarat că doreşte sau ar fi bine ca la punctele de monitorizare să fie prezenţi chiar şi reprezentanţi ai presei.
 
Din comisia de monitorizare fac parte reprezentanţi ai Gazprom, ai companiei ucrainene Naftogaz, ai ministerelor de resort din Rusia şi Ucraina, ai Comisiei Europene, precum şi ai companiilor de gaze din Europa care importă gaze din Rusia, experţi internaţionali şi alţi reprezentanţi. Şi România este reprezentată în misiunea Uniunii Europene de observatori.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.