Finanţele se consultă cu autorităţile locale privind bugetul pe 2009

 
Ministerul Finanţelor Publice a iniţiat duminică (11 ianuarie 2009) o serie de consultări cu structurile asociative ale administraţiei publice locale privind proiectul bugetului pe 2009 şi măsuri pentru gestionarea efectelor crizei financiare.
Potrivit MFP, la reuniune participă ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, reprezentanţi ai Asociaţiei Oraşelor din România, ai Asociaţiei Municipiilor din România, ai Asociaţiei Comunelor din România, ai Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene şi ai Federaţiei Autorităţilor Locale din România.
 
Ministerul Finanţelor va prezenta autorităţilor locale premisele realizării proiectului de buget pentru anul 2009, cadrul general şi priorităţile în finanţarea bugetară.
Participanţii la întâlnire discută despre soluţiile comune pentru finanţarea proiectelor de investiţii şi despre modul de alocare de fonduri către unităţile administrativ teritoriale.
Luni, la sediul ministerului, se va desfăşura Reuniunea Grupului de lucru cu sindicatele şi patronatele, care va analiza proiectul de buget de stat şi cel al bugetului asigurărilor sociale. Potrivit MFP, în cadrul Grupului de lucru ar urma să participe şi reprezentanţi ai Băncii Naţionale Române şi ai Asociaţiei Române a Băncilor.
 
Bugetul va fi construit pe o proiecţie de creştere economică de 3,5% din PIB (faţă de 8-9% în 2008), la o valoare nominală a PIB de 588,1 miliarde de lei, un curs mediu de patru lei la un euro, o inflaţie medie de 5,3% şi un salariu mediu brut 1.702 lei, după cum a anunţat zilele trecute premierul Emil Boc.

 
Printre priorităţile anului 2009 se află ajustarea deficitului bugetar la 1,7% din PIB şi reducerea cheltuielilor curente, asigurarea resurselor necesare finanţării proiectelor de investiţii (infrastructură, de mediu, dezvoltare regională, investiţii ale administraţiei locale, justiţie, sănătate, apărare). Priorităţi reprezintă, de asemenea, asigurarea finanţării cheltuielilor de tip structural (obligatorii), cum sunt pensiile, asistenţa socială, contribuţia la bugetul UE, rambursări de credite (interne şi externe) şi dobânzi.
 
Cofinanţarea pentru fondurile europene structurale şi de coeziune, cheltuielile de finanţare rambursabilă, figurează, de asemenea, printre priorităţile ce ar urma să fie discutate, alături de asigurarea continuităţii finanţării multianuale a programelor şi proiectelor de investiţii ale administraţiei centrale şi locale.
 
MFP intenţionează ca, odată cu finalizarea proiectului de buget, să pregătească o platformă de soluţii anticriză, printre obiective regăsindu-se: atenuarea ritmului de încetinire a creşterii economice, accelerarea investiţiilor publice – factor generator de creştere economică, măsuri sociale pentru menţinerea puterii de cumpărare a cetăţenilor şi identificarea unor măsuri de sprijin din partea statului pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.