BEI acordă facilităţi la creditarea IMM-urilor

0
 
Ministerul Finantelor Publice informeaza ca Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a dechis o linie de creditare destinata IMM-urilor, facilitate disponibila prin intermediul unei alte banci sau institutii financiare care subimprumuta capitalul BEI catre firmele mici si mijlocii. Nefiind stabilit un pret standard, condiţiile de finanţare sunt negociate individual cu fiecare instituţie financiară. Practica BEI nu prevede perceperea de comision de de aranjament sau angajament, dar in absenta tragerilor timp de 3 luni de la semnarea documentatiei se percepe un comision de 0,3% p.a. la suma neretrasa, anunta fonduri-structurale.ro.
 
Rata finală a dobânzii percepute de BEI pentru această facilitate se stabileşte în funcţie de solvabilitatea debitorului, maturitatea facilităţii, garanţiile oferite, precum şi expunerea la riscuri a debitorului. BEI limitează la 5% din totalul pasivelor, expunerea negarantată a finanţării acordată de BEI. Intervalul de timp dintre momentul depunerii solicitării de accesare a facilităţii şi accesarea efectivă este de 4 luni.
 
Condiţiile de eligibilitate pentru acest produs financiar sunt:
 
¤ compania tip IMM să fie autonomă şi să aibă mai puţin de 250 de angajaţi;
¤ pentru accesarea atât a fondurilor BEI cât şi a fondurilor europene, IMM-ul trebuie ca pe lângă condiţia referitoare la număr de angajaţi, să aibă o cifra de afaceri care să nu depăşească 50 mil. EUR şi/sau soldul bilanţului contabil să nu depăşească 43 mil. EUR; 
¤ plafonul de finanţare pentru împrumutul BEI nu trebuie să depăşească 50% din cota pe termen mediu şi lung de împrumuturi pentru IMM a intermediarului financiar, iar intermediarul trebuie să acorde împrumuturi IMM-ului în valoare de cel puţin dublul valorii împrumutului BEI.
 
Informatii suplimentare pe site-ul BEI, www.eib.org.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.