Pogea: Băncile sunt primele care pot relaxa creditarea

0
 
Băncile sunt primele care, într-un termen rezonabil, pot relaxa creditarea, a declarat luni (12 ianuarie 2009) ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, în deschiderea reuniunii Grupului de lucru cu sindicatele şi patronatele privind platforma de soluţii anticriză.
"Este foarte important ca băncile să fie alături de noi", a spus Pogea, care a salutat prezenţa la lucrări a preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, şi a economistului-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea.
 
Grupul de lucru cu sindicatele şi patronatele anunţat de Ministerul Finanţelor Publice şi-a început activitatea luni, de la ora 14.00, când reprezentanţi ai MFP, ai Guvernului, ai Băncii Naţionale şi ai Asociaţiei Române a Băncilor se vor întâlni cu cei ai sindicatelor şi patronatelor pentru a discuta reproiectarea bugetului de stat pentru 2009 şi soluţiile anticriză.
Ministerul Finanţelor Publice intenţionează ca odată cu finalizarea proiectulului de buget să pregătească o platformă de soluţii anticriză.
 
Obiectivele acesteia sunt atenuarea ritmului de încetinire a creşterii economice, accelerarea investiţiilor publice – factor generator de creştere economică, măsuri sociale pentru menţinerea puterii de cumpărare a cetăţenilor, identificarea unor măsuri de sprijin din partea statului pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
Bugetul va fi construit pe o proiecţie de creştere economică de 3,5 la sută (faţă de 8-9 la sută în 2008), la o valoare nominală a PIB de 588,1 miliarde lei, o inflaţie medie de 5,3 la sută, un curs mediu de 3,9 lei şi un salariu mediu brut 1.702 lei.
 
În acest an deficitul bugetar ar putea urca la 5,3 la sută din PIB.
"Vom sprijini politicile guvernului din acest an care sunt îndreptate pentru menţinerea unui mix de creştere economică şi pentru asigurarea stabilităţii ţării, în contextul crizei financiare internaţionale", a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, la încheierea unei întâlniri cu premierul Emil Boc, la sediul BNR.
 
"Suntem într-un an în care ajustarea contului curent este inevitabilă şi dorim cu toţii să facem această ajustare fără să afectăm prea mult creşterea economică, fără să influenţăm în rău inflaţia, fără să afectăm, cum spunea domnul premier, nivelul de 3 şi, dacă se poate, ajustarea să se facă într-o manieră lină", a spus Isărescu.
 
Potrivit unui document emis de Cabinetul Ministrului Finanţelor, între priorităţile anului 2009 se află ajustarea deficitului bugetar la 1,7 – doi la sută din PIB şi reducerea cheltuielilor curente, asigurarea resurselor necesare finanţării proiectelor de investiţii (infrastructură, de mediu, dezvoltare regională, investiţii ale administraţiei locale, justiţie, sănătate, apărare).
 
Priorităţi reprezintă, de asemenea, asigurarea finanţării cheltuielilor de tip structural (obligatorii), cum sunt pensiile, asistenţa socială, contribuţia la bugetul UE, rambursări de credite (interne şi externe) şi dobânzi.
Cofinanţarea pentru fondurile europene structurale şi de coeziune, cheltuielile de finanţare rambursabilă, reprezintă, de asemenea, priorităţi ce vor fi discutate, alături de asigurarea continuităţii finanţării multianuale a programelor şi proiectelor de investiţii ale administraţiei centrale şi locale.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.