Ucraina semnează acordul de reluarea a livrărilor de gaze spre Europa şi renunţă la adăugirile contestate de Moscova

0
 
Compania rusă Gazprom a anunţat luni (12 ianuarie 2009) dimineaţă că Ucraina a semnat acordul ce permite reluarea livrărilor de gaz rusesc către Europa, renunţând la clauza adiţională contestată în ajun de Moscova.
 
"O delegaţie a Gazprom a participat la negocierile cu Kievul luni dimineaţă în capitala ucraineană. În finalul acestor negocieri, partea ucraineană a semnat protocolul cu privire la regulile de supraveghere a tranzitului de gaze naturale ruseşti via Ucraina, fără alte rezerve", se arată într-un comunicat al companiei ruseşti, dat publicităţii la Moscova.
 
Luni seara, spre surprinderea întregii comunităţi europene care aştepta reluarea livrărilor de gaze către Europa după anunţul oficial din cursul dimineţii privind ajungerea la un acord între Ucraian şi Rusia, preşedintele rus Dimitri Medvedev a cerut guvernului de la Moscova să nu îl aplice întrucât partea ucraineană adăugase la varianta agreată de Moscova o anexă, respectiv o declaraţie scrisă de mână în care Ucraina învinuia Rusia pentru actuala criză a gazelor.
 
"Europa trebuie să transmită un semnal clar – nu Rusiei, pentru ca aceasta să-şi vândă ieftin marfa – ci Ucrainei, cu scopul ca aceasta să îşi asume un comportament civilizat şi normal", a declarat duminică seară premierul rus, Vladimir Putin, care a cerut organizarea de negocieri luni la Bruxelles între oficiali ruşi şi europeni.
 
Purtătorul de cuvânt al comisarului european al energiei Andris Piebalgs a declarat că "Bruxelles-ul înţelege" poziţia Rusiei, care se opune oricăror anexe din partea ucraineană, ceea ce schimbă, în opinia părţii ruse, spiritul protocolul convenit de Rusia şi Cehia, ţară care exercită în prezent preşedinţia semestrială a Uniunii Europene.
 
Între timp, toate grupurile de observatori internaţionali şi-au ocupat locurile în teren, la obiectivele de pe teritoriul Rusiei şi Ucrainei, şi sunt gata să-şi înceapă activitatea în orice moment în vederea reluării livrărilor de gaze.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.