Ministrul Gabriel Oprea a demisionat

0
 
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea, a anunţat marţi (13 ianuarie 2009) că şi-a prezentat demisia din funcţia deţinută, arătând că nu a dorit să creeze tensiuni în interiorul coaliţiei aflate la guvernare, deşi consideră că a acţionat "corect şi legal" în ceea ce priveşte nominalizările trimise premierului Emil Boc cu privire la secretarii de stat din minister şi Direcţia Generală de Informaţie şi Protecţie Informativă.
 
"Consider că mi-am făcut datoria în mod exemplar faţă de partid. Nu am acţionat niciodată împotriva partidului şi a disciplinei de partid", a spus Oprea, menţionând că era în atribuţiile lui să facă nominalizările respective.
El a subliniat că în Ministerul Administraţiei şi Internelor trebuie să se facă politica interesului naţional, "în sensul funcţionării ordinii de drept", adăugând că sprijinul politic i-a fost retras de către PSD deoarece nu a acceptat să îi fie "impuşi oameni pe alte criterii decât competenţa".
 
"Am vrut să conduc MAI, nu vreau să plimb mapa şi să fiu un ministru marionetă (..) Nu am fost lăsat să îmi îndeplinesc obiectivele şi pentru că nu vreau să creez tensiuni, am demisionat", a spus Oprea.
El şi-a argumentat decizia de a demisiona şi prin faptul că nu a dorit să cedeze presiunilor exercitate pentru impunerea anumitor persoane pe funcţii în MAI.
 
"Se pare că am deranjat. S-a ajuns la concluzia că merit retragerea sprijinului politic şi chiar excluderea pentru că nu am acceptat să intre în acest minister şi să ocupe poziţii importante oamenii impuşi pe alte criterii decât competenţa. (…) Nu am înţeles să cedez presiunilor exercitate pentru impunerea anumitor persoane pe funcţii în acest minister. (…)
România are nevoie acum de un Guvern puternic şi stabil, care să facă o politică echilibrată şi coerentă, într-o perioadă care se anunţă complicată din punct de vedere economic", a subliniat Oprea.
 
Oprea a reamintit că a fost desemnat de PSD, prin votul democratic al membrilor Comitetului Executiv Naţional, să conducă MAI. El a subliniat că potrivit legii, ministrul Administraţiei şi Internelor este cel care înaintează primului-ministru propunerile pentru ocuparea funcţiilor din aparatul central al ministerului şi că numirile pentru secretari de stat propuse primului ministru au fost făcute din rândul organizaţiilor judeţene, fiind persoane agreate de PSD.
 
"Subliniez: în cazul numirilor pe care le-am făcut, am acţionat corect şi legal", a adăugat Oprea.
Pe de altă parte, el consideră că şi-a făcut datoria exemplar faţă de partid iar acest lucru este demonstrat de rezultatele obţinute de organizaţia PSD Ilfov în confruntările electorale.
 
"Nu am acţionat niciodată, subliniez – niciodată, împotriva deciziilor partidului sau în afara disciplinei de partid. Nu am avut ieşiri publice, nu am judecat şi nu am făcut critici la adresa vreunui coleg de partid, chiar dacă nu întotdeauna am considerat salutare deciziile, ideile sau punctele de vedere ale unora. Interesul ţării, al actualei guvernări este acela de a performa în toate domeniile şi cu atât mai mult în cel al ordinii şi siguranţei naţionale.
 
Nu am intrat în politică mânat de vreun interes economic sau financiar. Consider că am avut o conduită politică fără reproş, caracterizată de două valori importante, cred eu – corectitudine şi deplină legalitate. Am mai deţinut funcţii de conducere în instituţii importante ale statului, pe care le-am gestionat în spiritul acestor valori", a mai spus Oprea.
 
Potrivit acestuia, încă de la începutul mandatului de ministru a susţinut că priorităţile sale vizează interesele românilor şi interesul naţional.
"Am precizat, atunci când am preluat mandatul, că voi supune avizării comisiilor de specialitate din Parlament toate contractele importante pe care urmează să le deruleze MAI. Am preluat acest minister prin investirea Guvernului Emil Boc de către Parlament.
 
Am intenţionat să formez o echipă competentă, care să ducă la îndeplinire, cu profesionalism, cele trei repere majore ale mandatului meu, respectiv siguranţă pentru cetăţean, descentralizare pentru comunităţile locale şi aderarea la Spaţiul Schengen în anul 2011. Toate acestea având la bază principiul că în MAI, nu se va face politică de grup sau politica lui Gabriel Oprea.
 
În MAI trebuie să se facă doar politica interesului naţional, în sensul asigurării ordinii de drept, aşa cum este stipulat în Constituţie, legile ţării, programul de guvernare şi angajamentele internaţionale, în beneficiul drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti… Aceasta îmi este credinţa şi vă asigur că niciodată nu voi renunţa la demnitate, onestitate şi profesionalism !", a mai spus Oprea.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.