Rusia redeschide robinetul

 
Concernul rus Gazprom a anunţat marţi (13 ianuarie 2009) reluarea livrărilor de gaz pentru Europa, via Ucraina, după 6 zile de întrerupere, iar primele ţări care vor beneficia de gazul rusesc vor fi Republica Moldova, Turcia şi statele din Balcani. Rusia a deschis robinetul la gaze la staţia de pompare din Sudja (regiunea Kursk), la 10:15 (ora Moscovei), 09:15 ora Bucureştilor. Primul debit a fost de 76,6 milioane de metri cubi de gaz.
 
Delegaţia de experţi internaţionali trebuie să vegheze dacă volumul de gaz care intră în Ucraina din Rusia este acelaşi cu cel care iese din Ucraina către Europa, altfel spus, experţii trebuie să verifice dacă Ucraina sustrage sau nu carburant. Prezenţa celor 75 de observatori internaţionali, 25 pentru fiecare din cele trei părţi implicate (Uniunea Europeană, Rusia şi Ucraina) ar trebui să stabilească adevăraţii vinovaţi pentru sistarea livrărilor de gaz.
 
Misiunea este compusă din experţi de la Comisia Europeană, de la Ministerele Energiei din Rusia şi Ucraina, de la Gazprom şi Naftogaz şi de la fiecare dintre următoarele companii europene: GDF Suez, Societe Generale de Surveillance S.A. (Franţa), E.ON Ruhrgas AG, Wingas GmbH (Germania), RWE Transgas a.s (Cehia), SPP a.s. (Slovacia), EconGas GmbH (Austria), ENI SpA (Italia), FGSZ Ltd. (Ungaria), EAO Sofiagaz (Bulgaria), Public Gas Corporation of Greece (Grecia), JSC Moldovagas (Republica Moldova) şi Statoil Hydro (Norvegia). Şi România este reprezentată în misiunea Uniunii Europene de observatori.
 
Pe parcursul crizei, Ucraina a negat cu înverşunare că ar fura din gazul rusesc destinat Europei, însă premierul ucrainean Iulia Timoşenko a avertizat luni că Ucraina va trebui să folosească nişte gaz rusesc pe post de "gaz tehnic", pentru a pune în funcţiune compresoarele care împing gazul prin conducte, în condiţiile în care Gazprom spune că acest gaz tehnic deja există în conducte.
 

Concernul rus a insistat de altfel că este obligaţia Ucrainei să asigure acest gaz, ceea ce deschide calea către noi dispute sau chiar noi întreruperi în livrarea de gaz. De altfel, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a ordonat Gazprom să reducă livrările dacă mai constată că Ucraina sustrage gaz şi să le suspende în totalitate în cazul în care suspectează că Ucraina fură gaz cu regularitate.
 
"Poziţia Ucrainei creează o potenţială situaţie de criză în ceea ce priveşte tranzitul de gaz rusesc către consumatorii europeni", a declarat luni noaptea purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov. Totuşi, vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, afirma luni că nu poate spune cu exactitate când anume va ajunge carburantul la destinatari. "Depinde de starea sistemului de conducte al Ucrainei, lucru pe care observatorii internaţionali vor trebui să-l evalueze", a spus Medvedev.
 
Sfârşitul crizei energetice, care a lăsat sute de mii de oameni din jumătate din continentul european – mai ales din Balcani – fără combustibil pentru încălzire pe fondul unuia dintre cele mai severe valuri de frig, a survenit după ce Moscova şi Kievul au semnat un acord la Bruxelles, cu medierea Comisiei Europene care stabileşte procedura de amplasare de observatori internaţionali în punctele strategice ale extinsei reţele de gazoducte care traversează Ucraina.
 
Totuşi, din cauza nefolosirii gazoductelor care urmare a sistării totale de gaz de către Rusia, la 7 ianuarie, ar putea apărea dificultăţi în buna funcţionare a sistemului. Rusia şi Ucraina, pe unde trece circa 80% din gazul vândut Europei, au semnalat că va fi nevoie de 36 de ore pentru ca gazul să ajungă la frontierele Uniunii Europene.
 
Sistarea livrării de gaze a afectat aproximativ 18 ţări, cele mai afectate fiind Bosnia, Bulgaria, Republica Cehă, Serbia, Slovacia şi Ungaria. Vânzările de calorifere electrice au crescut într-un ritm vertiginos şi mii de companii din Europa de Est au fost obligate să-şi întrerupă producţia sau chiar să tragă obloanele definitiv.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.