EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Accesarea fondurilor europene, himera autorităţilor din Moldova ?

 
Desi declarativ autoritatile publice din judetele Moldovei au plasat accesarea fondurilor europene pe primul loc in lista prioritatilor, ca solutie de relansare a activitatii economice si de modernizare a infrastructurii locale, la 2 ani de la intrarea în Uniunea Europeană, Regiunea Nord-Est a reusit contraperformanta de a nu primi nici un ban nerambursabil din Fondurile Structurale in valoare de 724 milioane de euro, alocate prin Programul Operational Regional (POR), pe sase axe de finantare, sustine adevarul.ro.
 
Axa 1 vizează finanţarea proiectelor destinate dezvoltării durabile a oraşelor, o alta prevede modernizarea infrastructurii de transport regional, iar printr-o a treia se alocă bani pentru îmbunătăţirea infrastructurii sociale. Fonduri europene prin POR se alocă şi pentru sprijinirea mediului de afaceri regional şi local, dar şi pentru dezvoltarea turismului.
 
Cheia accesarii milioanelor de euro sta in elaborarea de proiecte eligibile si alesii locali eludeaza cu buna-stiinta propriile responsabilitati, optand pentru justificari legate de "birocratia excesiva" a UE: "Procedurile de accesare a fondurilor europene sunt foarte greoaie. Vorbim de bani comunitari şi este de înţeles. Nu s-a întârziat foarte mult din cauza noastră, a autorităţilor". (Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.
 
Constantin Apostol şeful Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est (ADRNE) a punctat "restantele" autoritatilor locale la capitolul proiecte viabile: "În afară de cele două proiecte de la Iaşi, pentru modernizarea a doua drumuri de interes interjudetean, pentru care s-au semnat contractele de finanţare, în Regiunea Nord-Est nu mai sunt şi altele. Multe proiecte sunt la ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, în analiză".
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata