Băsescu: Sunt în favoarea unui regim semi-prezidenţial

0
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri (14 ianuarie 2009) că este în favoarea unui regim semi-prezidenţial şi consideră neadecvat un regim prezidenţial.
"Consider că soluţia cea mai bună pentru România este cea a unui regim politic semi-prezidenţial. Nu cred că România are nevoie de un regim prezidenţial în care şeful statului să fie şeful Guvernului.
 
Consider, de asemenea, că un regim parlamentar în care şeful statului nu mai este ales direct de cetăţeni nu exprimă voinţa naţiunii noastre", a afirmat Băsescu în alocuţiunea susţinută după prezentarea raportului Comisiei prezidenţiale privind regimul politic şi constituţional.
 
Şeful statului a spus că nu crede că românii ar accepta să abandoneze dreptul de a-şi alege direct preşedintele, dar a adăugat că este nevoie de clarificarea semi-prezidenţialismului, şi anume de corelarea legitimităţii de care dispune preşedintele cu pârghiile instituţionale de care se poate folosi pentru a-şi realiza mandatul încredinţat de popor.
"Dacă vom continua să alegem un preşedinte care nu poate acţiona vom nesocoti naţiunea şi diminua democraţia", a spus Băsescu.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.