Guvernul va dezbate vineri, în primă lectură, proiectul de buget

0
 
Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat marţi (13 ianuarie 2009) seară la Palatul Victoria, că Executivul va discuta vineri, în primă lectură, proiectul bugetului de stat, astfel încât documentul să fie depus la Parlament pe 24 ianuarie.
 
Adriean Videanu a afirmat, după prima şedinţă din acest an a coaliţiei de guvernare, că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a făcut o informare asupra construcţiei bugetare, ce va fi definitivată joi şi prezentată conducerii coaliţiei, astfel încât vineri, în şedinţa de Guvern, să aibă loc o primă dezbatere asupra proiectului legii bugetului.
Videanu a estimat că Executivul "se va putea încadra" în termenul de 24 ianuarie, în vederea depunerii la Parlament a proiectului de lege privind aprobarea bugetului de stat.
 
La rândul său, vicepremierul Dan Nica a precizat că şedinţa liderilor coaliţiei de guvernare s-a concentrat şi asupra adoptării unor măsuri care să pregătească România pentru o mai bună absorbţie a fondurilor comunitare şi instituirea unor mecanisme care să asigure ajungerea acestor bani în cel mai scurt timp la beneficiari.
 
Bugetul va fi construit pe o proiecţie de creştere economică de 3,5% din PIB (faţă de 8-9% în 2008), la o valoare nominală a PIB de 588,1 miliarde de lei, un curs mediu de patru lei la un euro, o inflaţie medie de 5,3% şi un salariu mediu brut 1.702 lei, după cum a anunţat zilele trecute premierul Emil Boc.
 
Printre priorităţile anului 2009 se află ajustarea deficitului bugetar la 1,7 – 2% din PIB şi reducerea cheltuielilor curente, asigurarea resurselor necesare finanţării proiectelor de investiţii (infrastructură, de mediu, dezvoltare regională, investiţii ale administraţiei locale, justiţie, sănătate, apărare).
Priorităţi reprezintă, de asemenea, asigurarea finanţării cheltuielilor de tip structural (obligatorii), cum sunt pensiile, asistenţa socială, contribuţia la bugetul UE, rambursări de credite (interne şi externe) şi dobânzi.
 
Marţi seară a avut loc prima şedinţă a liderilor coaliţiei de guvernare din acest an. La discuţii au participat liderii celor două partide din arcul Guvernamental – liderul social-democrat Mircea Geoană şi liderul democrat-liberal Emil Boc, alături de miniştrii Dan Nica, Adriean Videanu, Radu Berceanu şi Gheorghe Pogea.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.