EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Transgaz: Consumul de gaze naturale este asigurat pentru două luni

 
Consumul de gaze naturale în parametri normali este asigurat pentru două luni, în condiţiile în care temperatura medie ar fi, în această perioadă, de minus zece grade Celsius, a declarat miercuri (14 ianuarie 2009) directorul general al Transgaz, Ioan Rusu.
 
"În funcţie de necesarul de gaze, ar putea fi redus consumul, însă, deocamdată, nu este nevoie. Se va menţine reducerea de 0,8 la sută la exploatarea gazelor naturale din depozite, dar acest lucru nu afectează consumatorul final. Comisia pentru siguranţa în alimentarea cu gaze naturale ar putea decide o reducere a consumului, în funcţie de nivelul rezervelor de gaze, de cantitatea de păcură şi cărbune existentă, însă, momentan, nu este cazul", a spus Ioan Rusu.
 
Directorul general al Transgaz a precizat că nu a primit, până în prezent, nicio înştiinţare din partea autorităţilor române sau a celor ruseşti sau ucrainiene cu privire la momentul în care gazele naturale ce provin din Rusia ar putea intra în România.
Singura comunicare oficială din partea Gazprom, potrivit căreia s-ar fi reluat furnizarea gazelor către Europa, adresată autorităţilor române a venit marţi dimineaţă, la ora 10,15, potrivit declaraţiilor ministrului Economiei, Adriean Videanu.
 
Concernul rus Gazprom a anunţat marţi reluarea livrărilor de gaze naturale pentru Europa, via Ucraina, după şase zile de întrerupere, primele ţări care ar fi trebuit să beneficieze de gazul rusesc fiind Republica Moldova, Turcia şi statele din Balcani.
Rusia a deschis robinetul la gaze la staţia de pompare din Sudja (regiunea Kursk), la 10,15 (ora Moscovei), 9,15 ora Bucureştiului. Primul debit a fost de 76,6 milioane de metri cubi de gaze.
 
Ulterior, Gazprom a anunţat că Ucraina a blocat toate acţiunile părţii ruse privind restabilirea tranzitului de gaze spre Europa, lucru confirmat de autorităţile de la Kiev, care au recunoscut marţi că blochează tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa, din cauza "condiţiilor inacceptabile de tranzit" impuse de grupul rus Gazprom.
 
România importă gaze naturale exclusiv din Rusia, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef, Wintershall. Importurile sunt realizate prin două puncte, respectiv Isaccea 2 şi Medieşul Aurit. Din debitul total de gaze livrat României, aproximativ 70-75 la sută era livrat prin Isaccea 2 şi restul prin Medieşul Aurit.
 
Înainte de această criză a gazelor, România importa din Rusia aproximativ 10 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi.
Livrările de gaze naturale din Rusia au fost sistate miercuri, 7 ianuarie, când a fost oprită şi alimentarea prin punctul Medieşul Auriu, după ce, cu o zi înainte, Gazprom a stopat alimentarea cu gaze prin punctul Isaccea 2.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata