BNR ar urma sa relaxeze conditiile de creditare pe zona ipotecara

0
 
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale urmează să ia joi (15 ianuarie 2009) o decizie privind o relaxarea creditării, care vizează în special segmentul ipotecar.
"Avem în vedere, după publicarea datelor din luna decembrie 2008 a acestui an, o eventuală relaxare a normelor de creditare pentru persoanele fizice. Vom discuta acest aspect în luna ianuarie 2009", declara prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, la sfârşitul anului trecut.
 
Bancile ar putea primi acordul BNR de a aplica norme proprii interne, respectand regulamentul modificat din 2008, prvind creditul de consum.
Noul regulament de limitare a creditării a fost adoptat de Banca Centrală, în luna august, iar băncile au avut la dispoziţie 45 de zile pentru a se conforma şi a elabora propriile norme interne.
 
Regulamentul vizează, în special, băncile cu norme relaxate de creditare care practică, în prezent, un grad de îndatorare de până la 70 la sută, luând în calcul mai multe tipuri de venituri realizate de solicitantul unui credit de nevoi personale.
"Încazul împrumutătorilor care la data intrării în vigoare a regulamentului desfaşoară activitatea de creditare a persoanelor fizice pe baza normelor interne de creditare şi care nu au primit aviz favorabil de la Banca Naţională, nivelul maxim al gradului de îndatorare este limitat la 35 la sută", precizează regulamentul privind limitarea riscului de credit pentru persoanele fizice publicat pe 22 august, de BNR.

 
Regulamentul cere băncilor să solicite clienţilor fişe fiscale şi să stabilească diferenţiat gradul maxim de îndatorare. Astfel, creditorii vor analiza capacitatea de rambursare "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de către împrumutători, care nu poate depăşi cu mai mult de 20 la sută pe cel aferent anului anterior". Excepţie fac veniturile pentru care clientul poate dovedi continuitatea, se arată în regulament.
 
Băncile vor fi obligate, de asemenea, să stabilească gradul maxim de îndatorare a clienţilor în mod diferenţiat, pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (în funcţie de valută, indexare, tipul dobânzii, perioada de acordare, comportamentul clienţilor şi garanţii) şi luând în considerare riscuri precum cel valutar, de rată a dobânzii şi de majorare a costului creditului.
 
După publicarea regulamentului BNR în Monitorul Oficial, pe 22 august, băncile comerciale cu norme proprii de creditare au avut la dispoziţie 45 de zile pentru a-şi adapta condiţiile de creditare la noile prevederi ale regulamentului.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.