BNR a decis relaxarea creditului ipotecar

0

Consiliul de administraţie al BNR a decis (joi, 15 ianuarie 2009) relaxarea creditării pentru persoanele fizice, prin eliminarea testului de stres ca şi condiţie pentru accesarea unui împrumut ipotecar.

"Ceea ce am discutat cu reprezentanţii BNR este un amendament la Regulamentul 11/2008, privind creditarea populaţiei, care să permită creşterea gradului de îndatorare în cazul împrumuturilor ipotecare, prin eliminarea testelor de stres asupra acestui tip de portofolii", a explicat vicepreşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Petre Bunescu.

Potrivit unui comunicat al Consiliului de administratie al BNR, bancile pot accepta un grad de indatorare mai ridicat celor care "garanteaza imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate". Motivul: in urma unei analize efectuate, BNR a constatat ca "gradul de nerambursare a creditelor este sensibil mai mic în cazul debitorilor care au contractat credite garantate cu ipoteci, comparativ cu alte categorii de debitori ". 

"Pentru limitarea efectelor crizei internaţionale asupra economiei româneşti, CA al BNR consideră oportună diferenţierea condiţiilor de acordare a creditelor garantate cu ipoteci faţă de cele aplicabile altor categorii de credite" se arată în comunicatul BNR.

Astfel, sumele obţinute prin accesarea unui credit ipotecar vor fi mai mari. BNR precizează însă că lasă la latitudinea băncilor comerciale stabilirea condiţiilor de creditare.

"BNR defineşte cadrul general privind managementul riscului pentru instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare, în vedera asigurării stabilităţii financiare. Stabilirea, în mod concret, a condiţiilor de creditare şi a celor privind gestiunea riscurilor revine însă împrumutătorilor, prin intermediul normelor proprii de creditare, cu obligativitatea respectării orientărilor generale în materie" arată comunicatul Băncii Naţionale a României. 

 

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.