Boc: Soluţii rezonabile în condiţii de transparenţă şi în limita resurselor

0
 
"Soluţii rezonabile în condiţii de transparenţă şi în limita resurselor existente", este deviza sub care guvernul Boc plasează construcţia bugetară pe 2009.
 
Obiectivul acestui Guvern este asigurarea stabilităţii ţării în contextul actualei crize economice, pentru aceasta urmând a se avea în vedere mai multe elemente, respectiv menţinerea şi crearea de locuri de muncă şi sprijinirea IMM-urilor şi a mediului de afaceri, investiţii în infrastructura de transport, mediu, agricultura, ca modalitate de creare de locuri de muncă, atragerea de fonduri europene, a declarat vineri (16 ianuarie 2009) primul ministru Emil Boc, la finalul şedinţei de guvern.
 
Construcţia bugetului pe 2009 se va face pe baza unei creşteri economice estimate la 2,5% pentru 2009, faţă de 7,8% în 2008 şi un deficit bugetar în jur de 2% din PIB, a declarat Emil Boc. La rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a precizat că veniturile publice estimate pentru 2009 nu vor depăsi 32,1%, în timp ce deficitul de cont curent avut în vedere este de 10,3 % din PIB.
 
Preşedintele Traian Băsescu a cerut, vineri, Executivului să întocmească un proiect de buget pe anul 2009 fără perspectiva rectificărilor. Şeful statului a subliniat totodată necesitatea va bugetul să fie utilizat de ordonatorii de credite ca "un instrument de stopare a desfrâului cheltuielilor cu salariile în sectorul public".
 
Preşedintele a atras atenţia că Executivul trebuie să fie extrem de hotărât şi să nu privească la anul 2009 ca la unul electoral. "Este apelul pe care l-am făcut şi la formarea acestei coaliţii: anul 2009, dacă va fi tratat ca an electoral pentru alegerile europarlamentare din vară şi cele prezidenţiale, va fi un an ratat. Eu îmi asum măsurile de austeritate pe care Guvernul ar trebui să le ia, în speranţa că le va lua. Altfel, va sacrifica România", a spus şeful statului.
 
Traian Băsescu a evidenţiat şi importanţa existenţei unei legi unice a salarizării în domeniul bugetar.
"Ea trebuie negociată până la un punct, iar dacă nu se depăşeşte punctul critic, un Guvern cu o asemenea majoritate va trebui să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului şi să avem o lege a salarizării", a spus şeful statului.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.