Comisia Europenă a prelungit până la sfârşitul anului 2009 finanţarea SAPARD pe 2006

0
 
Comisia Europenă (CE) a prelungit, până la sfârşitul anului 2009, Acordul Anual de Finanţare (AFA) aferent anului 2006 pentru programul SAPARD, ceea ce înseamnă că 400 de proiecte vor beneficia de prelungirea termenului de execuţie, potrivit informaţiilor Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP).
Cererile de rambursare a cheltuielilor pentru cele 400 proiecte vor putea fi depuse până la sfârşitul lunii septembrie 2009. Sumele care trebuie plătite beneficiarilor se ridică la aproximativ 90 de milioane de euro.
 
"Este o veste foarte bună pentru beneficiarii noştri şi sperăm ca această gură de oxigen să însemne accelerarea finalizării acestor proiecte şi implicit absorbţia completă a fondurilor angajate prin Programul SAPARD. În zilele următoare beneficiarii vor fi înştiinţaţi de către colegii din teritoriu asupra situaţiei exacte a proiectului lor şi asupra datei când se vor prezenta pentru a semna actul adiţional la contractul de finanţare", a precizat Octavian Ciprian Alic, director general APDRP.
 
APDRP a demarat procedurile de prelungire prin acte adiţionale la contract ale termenelor de finalizare pentru proiectele finanţate prin Programul SAPARD care nu au fost încă finalizate la sfârşitul anului 2008, iar această decizie a fost luată în baza notificării oficiale venite din partea Comisiei Europene prin care a comunicat prelungirea AFA 2006 până la sfârşitul lui 2009.
 
În cadrul Programului SAPARD au fost depuse un numĂr de 6.567 proiecte cu o valoare publică de 1,985 miliarde euro, din care au fost încheiate 4.549 contracte de finanţare cu o valoare publică de 1,41 miliarde euro, reprezentând 92,74 la sută din alocările totale ale Programului.
Până în prezent, în cadrul Programului SAPARD au fost efectuate plăţi în valoare de 1,27 miliarde euro, reprezentând 84,05 la sută din alocările totale ale Programului.
 
Plăţile SAPARD către România au fost întrerupte în vara acestui an, după ce o misiune de audit a Executivului comunitar a constatat, la începutul lunii iunie, probleme în sistemul de gestionare şi control legat de autorizarea plăţilor către beneficiarii fondurilor SAPARD. Sumele blocate din programul SAPARD au fost în jur de 28 de milioane de euro, în sistem fiind avizate, la acea dată, 582 de cereri de plată, în valoare totală de 62 milioane de euro.
 
Guvernul român a reluat în septembrie plăţile pe SAPARD, dar din bugetul naţional, urmând ca Executivul Comunitar să decidă rambursarea acestor plăţi către România.
România şi Bulgaria au primit, la începutul lunii decembrie, acordul formal al Comisiei Europene pentru a cheltui fondurile SAPARD până la finele lui 2009, obţinând o prelungire cu un an a termenului iniţial.
 
Prin programul de preaderare SAPARD, România a primit circa 1,2 miliarde de euro. Până la sfârşitul lui 2008 se estima cheltuirea unui miliard de euro din fondurile SAPARD, restul de 200 de milioane euro urmând să fie returnat la bugetul comunitar, dacă României nu i s-ar mai fi acordat un an în plus pentru cheltuirea în totalitate a fondurilor.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.