Primarul Nichita minte! „Politehnica Iaşi” are aceiaşi acţionari ca în 2006

2
Pe data de 20 noiembrie 2008, prezentatorul emisiunii "Iaşul în direct" de la Tele M, Ştefan Susai, anunţa cu maximă încântare prezenţa în direct a primarului Gheorghe Nichita. Evenimentul părea de-a dreptul memorabil din moment ce edilul local a refuzat vreme de aproape doi ani să mai calce pragul Tele M. În realitate, însă, motivul care a făcut emisiunea lui Ştefan Susai vrednică de ţinut minte a fost altul… Şi nici măcar nu şi-a dat seama!
 
 
Pinocchio din Dorohoi
 
După enumerarea "minunilor" de care va avea parte Iaşul prin îngăduinţa şi priceperea ilustrului Nichita, telespectatorii emisiunii au avut ocazia să afle câte ceva şi despre situaţia din fotbalul ieşean.
 
Referindu-se la investitorii-nepereche de la "Poli", între cei doi a avut loc următorul dialog:

Ştefan Susai:  – La Registrul Comerţului figurează ca şi acţionari?
Gheorghe Nichita:  – Da. Figurează ca acţionari. Au finalizat procedura.
Ştefan Susai:  – De când?
Gheorghe Nichita:  Cred că de câteva săptămâni.

 
Apoi Nichita a plusat, menţionând că a durat mult, pentru că sunt mai mulţi acţionari. "Aşa se lucrează când sunt mai mulţi acţionari, dacă era unul… sau doi, probabil mergea mai rapid", a declarat nonşalant Nichita, susţinând chiar că procedura de întocmire a documentelor s-a reluat deoarece unul dintre acţionarii iniţiali s-a retras.
 
Versiunea prezentată de Nichita ("croită", probabil, pentru cei mulţi şi proşti) a fost luată de bună şi tratată ca atare în cadrul emisiunii, fără a se lua în calcul verificarea respectivei informaţii la Registrul Comerţului.
 
Nimic nu s-a schimbat din 2006 şi până în prezent
 
Conform evidenţelor actuale ale Oficiului Registrului Comerţului (ianuarie 2009), ultima modificare în ceea ce priveşte acţionariatul societăţii "Fotbal Club Politehnica Iaşi" datează din 18 septembrie 2006. Altfel spus, şi la momentul actual, "Fotbal Club Politehnica Iaşi" SA, societate sub "umbrela" căreia îşi desfăşoară activitatea fotbaliştii din Copou, este deţinută de:

¤ SC ITELS SA reprezentată prin GAFENCU ERMIL – 0,0266223%;
¤ SC GRUP XL COMPANY SRL reprezentată prin ORDEK YUKSEL – 0,0266223%;
¤ SC GOLD&PLATIN SRL reprezentată prin HATINOGLU YAVUZ – 0,0266223%;
¤ SC SELECT GRUP SA reprezentată prin BENŢA CONSTANTIN – 0,0299501%;
¤ SC OMEGA IS COMUNICATIONS SRL reprezentată prin POPA MARICEL – 0,0299501%;
¤ TRANZACT INVEST SRL reprezentată prin IVAN CĂTĂLIN – 0,0266223%;
¤ CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI IAŞI reprezentat prin CHIRICA MIHAI – 99,8336106%.

 
În ceea ce priveşte administratorii, Registrul Comerţului îi menţionează pe Maricel Popa – preşedinte, Ermil Gafencu – vicepreşedinte, Yuksel Ordek – vicepreşedinte, Constantin Benţa – vicepreşedinte, Eduard Romeo Calotă – vicepreşedinte. În plus, aceeaşi instituţie susţine că mandatul cenzorilor a expirat.
 
Dacă punem faţă în faţă declaraţia primarului cu situaţia OFICIALĂ şi ACTUALĂ de la Registrul Comerţului rezultă că Gheorghe Nichita a minţit… iar Ştefan Susai a înghiţit găluşca. Şi nu numai că a înghiţit-o atunci, dar o înghite de atunci şi până acum, continuând să se întrebe "Ce calitate are Gheorgjhe Nichita de a vorbi în numele echipei de fotbal?" (citat din emisiunea de pe 15 ianuarie 2008).
 
Dincolo de nelămurirea personală pe care o pot avea unii sau alţii, rămâne întrebarea: dezinformarea publicului cine o plăteşte?
 
 
Foto:  Istoricul modificărilor efectuate la Registrul Comerţului, aşa cum apare în evidenţa instituţiei la data de 10 ianuarie 2009.  
 
 
Structura acţionariatului nu se va schimba prea curând. De ce?
 
Dacă bănuiţi că răspunsul ar fi "nu vrea primarul", v-aţi înşelat. Primarul ar vrea (în unele condiţii, desigur), dar nu vrea legea să fie pe gustul lui!
 
Acţionari noi (investitori) la o societate comercială pot apărea numai dacă se face o majorare de capital social sau unul dintre acţionari vinde (parţial sau total) acţiunile pe care le deţine. În cazul "Poli", doar CL contează ca şi acţionar, pentru că ceilalţi deţin procente nesemnificative. Şi iată care ar fi variantele:
 
1. CL vinde acţiunile către un investitor sau un grup de investitori. Suma încasată intră "în buzunarul" CL, adică la bugetul local, iar pentru dezvoltarea clubului/societăţii noii acţionari trebuie să bage alţi bani (capital de lucru). Desigur, CL poate întoarce banii încasaţi către club prin diverse şmecherii, dar în prima fază banii ajung la buget.
 
2. CL (şi ceilaţi actuali acţionari) decid o majorare de capital social. În funcţie de valoarea până la care se majorează capitalul social, noii investitori pot deţine mai mult sau mai puţin de 50%. Numai că această majorare (care tehnic implică o emisiune de acţiuni) trebuie să se realizeze în urma unui audit, care să stabilească valoarea de piaţă a acţiunilor, prima de emisiune etc. Iar "Poli" nu a depus nici măcar bilanţul pe 2007!
 
După majorare, banii încasaţi de la noii acţionari (şi de la cei vechi care au dorit să subscrie) intră "în visteria" societăţii/clubului, şi nu la bugetul local, putând constitui "capital de lucru".
 
Când au votat consilierii vânzarea echipei?
 
Indiferent de varianta care ar putea fi utilizată, pentru că CL nu este o firmă privată, trebuie să existe o Hotărâre a Consiliului Local prin care să se aprobe una din cele două variante. Până acum, Consiliul Local Iaşi nu a aprobat o astfel de hotărâre.
În aceste condiţii, schimbarea structurii acţionarilor la "Fotbal Club Politehnica Iaşi" este doar… o "gogoaşă" (mai mult sau mai puţin electorală) a lui Gheorghe Nichita.
 
Şi, totuşi, se vorbeşte de un preşedinte de CA (Consiliu de Administraţie), în persoana lui Petru Radu, care l-ar reprezenta pe investitorul Iulian Dascălu. În condiţiile în care, oficial, nu a fost operată nici o modificare şi nici nu există vreun demers oficial/legal în acest sens, titulatura de preşedinte CA este cel puţin hazardată.
 
Teoretic, este posibil ca o persoană să primească astfel de atribuţii înainte de a se opera o schimbare a acţionariatului, dar în baza unei intenţii clare în acest sens. Numirea unui preşedinte CA din partea potenţialului investitor are menirea ca acesta să poată evalua din interior valoarea societăţii în care va investi.
 
Numai că minciuna lui Nichita şi lipsa unei hotărâri CL sugerează că această ipoteză este departe de realitate, iar acţionarii la "Poli" nu se vor înmulţi prea devreme.
 
Cine a "sponsorizat" echipa şi în ce condiţii?
 
Pe de altă parte, cineva a băgat bani la "Poli" în ultimele luni. Şi nu puţini. Şi cum doar Gigi Becali este cel care umblă cu teancurile de bani în buzunar, este de presupus că persoanele/firmele care au dat bani au şi acte pentru aceste operaţiuni. Şi mai este de presupus că sumele respective nu au fost donaţii.
 
Ar fi putut să fie împrumut către club/societate (ca în cazul lui Zapodeanu) sau eventual o asociere în participaţiune  (între "Poli" şi alte firme), care nu implică schimbarea structurii acţionariatului. Dar pentru asociere, cine a semnat în numele Consiliului Local? Nu era necesară o Hotărâre CL?
 
Dincolo de speculaţiile privind modalitatea prin care apropiaţi ai primarului (numiţi investitori) au băgat nişte bani într-un sac fără fund, cert este faptul că Nichita a minţit, iar Politehica Iaşi are un singur acţionar important – Consiliul Local. Sau, altfel spus, cât a fost campanie electorală, au fost nişte persoane care au susţinut netransparent echipa ieşeană de fotbal. Şi poate o vor mai suţine la următoarele alegeri. Până atunci, ieşenii sunt cei care vor finanţa "o iubire alb-albastră a primarului".
 
Iar dacă ţinem cont că această distracţie poate costa Iaşul câteva milioane de euro pe an, poate că ar fi bine să donăm PSD-ului vreun milion de euro ca să îl pună ministru pe Gheorghe Nichita. Pentru că plecarea lui la Bucureşti ar fi un mare câştig pentru Iaşi…
 
 
 
 
 
 
 
 
 
loading...
Citește și
2 Comentarii
  1. roco spune

    un golan conduce iasul, alt golan conduce tara. asta ati votat , asta aveti! fericire maxima!

  2. roco spune

    oare cine i o facut nod la cravata lui susai? Ori la organe nu se preda tehnica nodului la jujau?!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.