Traian Băsescu: Actuala majoritate parlamentară trebuie să reformeze România

0
 
Actuala majoritate parlamentară trebuie să reformeze România, altfel ea nu se justifică a declarat vineri (16 ianuarie 2009) preşedintele Traian Băsescu, la conferinţa ACPR "Priorităţi şi măsuri concrete anti-criză".
"Mi-am asumat responsabilitatea pentru formarea unui Guvern în această structură politică… Am constatat că altceva eşua… Explicaţia a fost că o astfel de majoritate poate reforma România", a susţinut Băsescu.
 
Şeful statului a subliniat că este nevoie de modernizarea României, lucru care, a adăugat el, presupune şi modernizarea Constituţiei.
Preşedintele a subliniat necesitatea reformării administrative deoarece "sunt prea multe 41 de judeţe, cu tot atâtea birocraţii".
El a vorbit şi despre imperativul de a avea o lege unică de salarizare în sistemul bugetar, menţionând că Guvernul ar trebui să-şi asume răspunderea în faţa Parlamentului pe un astfel de act normativ.
 
Totodată, Traian Băsescu a amintit importanţa reformării sectorului Educaţiei pe principiul "reformă contra salarii decente".
Referindu-se la situaţia generată de criza financiară şi la contextul construcţiei bugetare pe anul 2009, şeful statului a insistat că o sursă corectă de diminuare a cheltuielilor este aparatul de stat, "care a devenit excesiv în ultimii ani". "Este nevoie de stoparea dezmăţului cu salariile în sectorul bugetar", a spus Traian Băsescu.
 
Şeful statului a pus sub semnul egalităţii între "buna guvernare" şi "corecta alocare a resurselor". "Actualului Guvern i-am cerut să facă un buget pe 2009 fără perspectiva rectificării", a adăugat Băsescu, criticând practica fostului cabinet condus de Călin Popescu Tăriceanu de rectificare repetată a bugetului de stat.
 
Totodată, preşedintele a subliniat că o sursă principală ce trebuie utilizată pentru diminuarea impactului crizei economice o reprezintă fondurile europene nerambursabile. În acest sens, a spus Băsescu, comunitatea de afaceri trebuie să aibă proiecte, iar administraţia "să nu mai chinuie comunitatea de afaceri".
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.