85 de milioane lei în plus pentru producătorii agricoli care au înfiinţat culturi de toamnă în 2008

 
Guvernul a suplimentat cu 85 de milioane de lei suma destinată acordării ajutorului de minimis pentru producătorii agricoli care au înfiinţat culturi de toamnă în 2008 şi s-au încadrat în prevederile legale, potrivit unei hotărâri de Guvern.
Este vorba de aproximativ 300.000 de fermieri, care vor primi un sprijin financiar de 200 lei/hectar pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului trecut.
 
Măsura adoptată de Executiv a fost necesară ca urmare a faptului că HG nr. 1153/2008 stabilea valoarea resurselor financiare alocate ajutorului de minimis în 2008 la 235,7 milioane lei, însă acelaşi act normativ preciza că "se acordă sprijin financiar de 200 lei/ha pentru o suprafaţă pe care se înfiinţează culturi de toamnă de minimum un hectar, până la maximum 120 ha inclusiv, pe exploataţie".
 
Astfel, suma ajutorului de minimis, calculată la 200 lei/ha, era suficientă pentru o suprafaţă de totală de 1,178 milioane hectare, în condiţiile în care, în toamna anului 2008, s-au înfiinţat astfel de culturi pe o suprafaţă de circa 2,85 milioane hectare, conform datelor operative ale MAPDR.
Resursele financiare necesare punerii în aplicare a hotărârii Guvernului vor fi asigurate de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), pe anii 2008 şi 2009.

 
De asemenea, a fost adoptată şi Hotărârea privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
Actul normativ stabileşte obiectivele ministerului în conformitate cu direcţiile de dezvoltare a agriculturii prevăzute în Programul de Guvernare pentru perioada 2009-2012 şi integrează parte din măsurile stabilite prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului, nr. 229/2008 privind măsuri pentru reducerea unor cheltuieli la nivelul administraţiei publice.
 
În urma adoptării acestui act normativ, Agenţia Naţională a Zonei Montane şi Administraţia Sistemului naţională antigrindină, înfiinţate prin Legea nr.181/2007, respectiv prin Legea nr. 173/2008 privind intervenţiile active în atmosferă, vor funcţiona în subordinea MAPDR.
 
De asemenea, funcţiile publice de conducere din cadrul ministerului vor fi reduse cu 16 posturi, iar Organismul Coordonator al agenţiilor de plăţi, care a funcţionat până în prezent în cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, va fi organizat în subordinea ministrului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.