„Vânare de vânt” de un miliard de euro, în judetul Iaşi

0
 
Judetul Iasi  a devenit tinta nr.2, dupa Dobrogea, a intreprinzatorilor care vor sa produca «energie verde» in Romania, un consortiu de firme in frunte cu SC Celsa Team SRL intentionand sa investeasca aproximativ un miliard de euro in dezvoltarea unui complex de 8-9 parcuri eoliene.
 
Dupa obtinerea certificatului de urbanism pentru construirea parcului, in luna decembrie 2008, Celsa Team, impreuna cu firmele partenere, va investi numai in zona Mironeasa aproximativ 150 milioane euro, pentru achizitia terenurilor si a echipamentelor necesare implementarii proiectului, informeaza flacarais.ro.
 
Adrian Gavrila, managerul firmei Celsa Team detaliaza cerintele investitiei: "Pentru a fi rentabil un parc eolian trebuie dezvoltat pe minim 100-200 hectare. Vom folosi turbine de capacitate medie, eficiente in conditiile din Moldova, amplasate la 0,5 km intre ele.
 
O turbina eoliana are 100-120 metri inaltime, iar palele – un diametru de maxim 100 metri. Costul unui asemenea aparat poate atinge suma 3 milioane euro, la care se adauga lucrarile de montaj, de constructii-montaj, dotari aferente, amenajari de drumuri, retele si statii electrice (inca 1-2 milioane euro)".
 
Pentru comunitatile locale, beneficiile constau in castiguri din vanzarea terenurilor, crearea de locuri de munca, stimularea dezvoltarii serviciilor, taxe platite primariilor pentru terenuri si constructii, plus, eventual, redeventa anuala daca terenul apartine Consiliuluil Local.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.