EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Barack Obama devine cel de-al 44-lea preşedinte al SUA

 
Preşedintele ales Barack Obama devine marţi (20 ianuarie 2009) al 44-lea preşedinte al SUA după ce va depune jurământul pe Dealul Capitolului pe Biblia pe care a jurat în 1861 şi cel pe care şi l-a luat drept model, preşedintele Abraham Lincoln. Constituţia americană nu prevede în mod expres depunerea jurământului pe Biblie, dar preşedinţii americani jură în mod tradiţional pe Biblie, ca simbol al începerii mandatului lor.
 
Preşedintele ales îşi va începe ziua cu participarea la slujba de dimineaţă de la Biserica Episcopală St John, cunoscută ca "Biserica preşedinţilor". Începând cu cel de-al patrulea preşedinte al SUA, James Madison, fiecare preşedinte american a intrat în această biserică măcar o dată în timpul mandatului de la Casa Albă.
 
Ceremonia depunerii jurământului va fi o încununare a trei zile de festivităţi dedicate învestiturii şi va marca începerea mandatului lui Obama. În jurul prânzului, Obama va rosti jurământul de 35 de cuvinte şi va deveni cel de-al 44-lea preşedinte al SUA, dar primul preşedinte de culoare din istoria Statelor Unite.
 
Obama va rosti apoi discursul de învestitură. Comentatorii politici se aşteaptă ca acest discurs să fie concis şi să contureze viziunea sa ca preşedinte. Principalii consilieri ai lui Obama au anunţat că discursul de învestitură va chema americanii să înlocuiască atitudinea din ultimii ani de tipul "merge orice", cu o nouă "eră a responsabilităţii".
 
Purtătorul de cuvânt al lui Obama, Robert Gibbs, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute pentru Fox News că preşedintele ales şi-a elaborat discursul încă de acum o săptămână şi că va fi "profund impregnat de noţiunea de responsabilitate şi de a pune ţara din nou pe roţi".
 
Rahm Emanuel, cel pe care Obama şi l-a ales drept şef de personal, a spus că, în discursul său, Obama va face apel la poporul american "să reinstaleze din nou sistemul de valori care respectă şi onorează responsabilitatea fiscală, pentru că noi toţi avem ceva de dăruit ţării noastre şi avem obligaţia să facem acest lucru pentru a-i reda măreţia".
 
Însoţit de sotia sa Michelle şi de cele două fiicele, Malia şi Sasha, noul preşedinte si cei 200 de invitaţi ai lor vor lua un dejun al cărui meniu era pe placul preşedintelui Abraham Lincoln: mâncare de crustacee şi fazan. Apoi, Obama îşi va conduce predecesorul, pe republicanul George W. Bush, la elicopter, după care noul preşedinte va lua parte la o defilare până la Casa Albă, pe distanţa de 2,7 kilometri dintre Capitoliu şi reşedinţa sa pentru următorii patru ani.
 
Pe parcursul a şase ore – din momentul în care preşedintele în exerciţiu, George W. Bush, preşedintele ales, Barack Obama, şi familiile lor părăsesc Capitol Hill şi până când familia Obama ajunge la noua sa reşedinţă – personalul Casei Albe va transforma edificiul, scoţând afară toate lucrurile familiei Bush şi aducând în clădire toate bunurile familiei Obama.
 
Şi, spre deosebire de majoritatea oamenilor, care îşi pot lăsa săptămâni întregi lucrurile parţial despachetate după o mutare de domiciliu, personalul Casei Albe nu are voie să lase nici o cutie nedespachetată. "Hainele lor sunt aranjate în dulapuri. Mâncărurile lor favorite vor fi deja în bucătărie. Ideea este ca preşedintele şi familia sa să simtă că a ajuns acasă", a declarat Gary Walters, care a fost timp de 21 de ani uşier al Casei Albe.
 
Cuplul prezidenţial îşi va încheia ziua învestiturii în paşi de dans, fiind programate nu mai puţin de 10 baluri oficiale de toate felurile în onoarea noului preşedinte.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata