EUR
4,84 RON
(+0.03%)
USD
4,28 RON
(-0.04%)
GBP
5,41 RON
(+0.08%)
CHF
4,55 RON
(+0.08%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(-0.8%)
CAD
3,15 RON
(-0.05%)
RSD
0,04 RON
(+0.14%)
AUD
2,98 RON
(+0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.14%)
CZK
0,18 RON
(+0.08%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Fermierii şi depozitarii pot vinde la APIA grâul şi porumbul pentru 101,31 euro/tonă

 
Fermierii sau depozitarii care deţin stocuri de cereale le-ar putea vinde Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 mai 2009 la un un preţ de intervenţie de 101,31 euro/tonă, potrivit datelor APIA.
Măsura de intervenţie pe piaţa cerealelor este activă din data de 1 noiembrie 2008 pentru grâul comun, grâul dur, orzul, sorgul şi porumbul.
 
Până la această dată, APIA a înregistrat o cerere de ofertă a 500 tone de grâu comun şi o cerere de ofertă a 500 tone de porumb, dar cele două cereri de ofertare a cerealelor au fost refuzate după verificarea administrativă.
Potrivit regulamentelor europene, în cadrul acestui mecanism de preluare a cerealelor la intervenţie, toţi deţinătorii de stocuri de cereale le pot vinde organismului de intervenţie al statului membru, respectiv Agenţiei de Plăţi în cazul României, la preţul de intervenţie menţionat.
 
Potrivit APIA, orice deţinător al unei cantităţi de cel puţin 80 de tone de cereale, respectiv 10 tone de grâu dur, poate depune o ofertă la centrele judeţene APIA. Totodată, cerealele trebuie să îndeplinească condiţii referitoare la nivelul maxim admis de substanţe contaminante (micotoxine, resturi de pesticide, metale grele şi de contaminare radioactivă), precizate de legislaţia comunitară.
 
Ataşat formularului-tip pe care ofertantul îl depune la centrele judeţene APIA, trebuie să existe dovada virării în contul APIA a sumelor aferente efectuării analizelor, precum şi copii ale documentelor prin care se poate face verificarea informaţiilor solicitate. În plus, pentru vânzarea porumbului la un preţ de intervenţie, ofertantul trebuie să facă dovada că a constituit o garanţie de 15 euro pe tonă.
 
Depozitarea cerealelor preluate la intervenţie se realizează în depozite agreate de APIA din cadrul celor autorizate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR) prin DADR judeţene şi cu obligaţia depozitarilor de a păstra nealterate cantităţile şi calităţile cerealelor, în baza unor contracte de depozitare încheiate de aceştia cu APIA.
 
Asociaţiile producătorilor avertizau la sfârşitul anului trecut că vânzările de cereale au scăzut cu circa 80 la sută, în contextul preţurilor extrem de mici de pe piaţă. În prezent, pe piaţa internă grâul se vinde la un preţ de circa 90 de euro pe tonă pe piaţa internă şi de circa 110 euro pe pieţele externe.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a arătat recent că nu exclude apariţia unei noi crize a grâului în această vară. În condiţiile surplusului de cereale de pe piaţa românească, ministrul Agriculturii precizează că executivul ar putea recurge la o intervenţie.
 
"Acest excedent de cereale, mă refer la grâu, la porumb, pe care îl avem la ora actuală, se află la producători, nu poate fi vândut. Acum studiem subiectul, să vedem ce decizie vom putea lua noi şi poate că o să uzăm de ceea ce permite şi legislaţia europeană, acea intervenţie pe piaţă, prin constituirea unei rezerve. Eu sunt convins că în vară îl vom lua şi mai scump şi se anticipează, astfel, o criză", a declarat recent ministrul Agriculturii.
 
Producţia totală de cereale a României a depăşit, în 2008, 17,053 milioane tone, de peste două ori mai mare decât în 2007, când s-a cifrat la numai 7,814 milioane tone. România a înregistrat anul trecut o recoltă de peste 7,6 milioane tone de porumb boabe, de două ori mai mare decât în 2007 (3,85 milioane tone în 2007) şi o producţie de grâu şi secară de 7,754 milioane tone, de 2,5 ori mai mare faţă de recolta anului 2007, care a depăşit uşor trei milioane tone.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata