Exporturile, în cădere liberă

 
În teorie, competitivitatea produselor româneşti pe pieţele externe, susţinută de o monedă naţională slabă, ar trebui sa creasca si sa contribuie la cresterea exporturilor, pentru a putea reprezenta un suport in depăşirea crizei. În plus, o bună parte din importuri ar putea fi înlocuite cu bunuri din producţia internă, mai ieftine la acelaşi nivel al calităţii. Din pacate, industria alimentară românească nu produce suficient pentru a satisface cererea internă, sustine adevarul.ro.
 
"Cauza prăbuşirii exporturilor o reprezintă contractarea puternică a cererii. De la începutul anului, nu avem practic nici un produs exportat. Datele pe care le deţinem, care se referă la primele două săptămâni din ianuarie, arată o scădere cu 46% faţă de aceeaşi perioadă din 2008", a precizat Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor (ANEIR).

 
Devalorizarea monedei naţionale prezintă şi o serie de riscuri de destabilizare macroeconomică, precum creşterea inflaţiei, scăparea de sub control a cursului de schimb şi reducerea creditării în valută a companiilor.
 
"Fenomenul actual se bazează pe reducerea puterii de cumpărare a românului, care mai are de achitat şi rate tot mai mari la creditele contractate”, afirmă Cristian Pârvan, directorul executiv al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Pârvan consideră că numai devalorizarea leului, în absenţa altor măsuri de stimulare economică, nu are efecte pozitive, ci contribuie doar la reducerea nivelului de trai.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.