Livrările de gaze din import au fost reluate în România

0
 
Livrările de gaze din import către România au fost reluate miercuri (21 ianuarie 2009) dimineaţă, a declarat directorul general al Transgaz, Ioan Rusu, pentru Radio România Actualităţi.
Pentru început, cota pentru România este în total de 3 milioane metri cubi, alocată pe cele două puncte de import, Medieş şi Isaccea.
 
La Medieş se preiau deja gaze, la Isaccea sunt în curs de efectuare a manevrelor de deschidere şi începere a livrărilor. Transgaz a fost informat oficial marţi de dispeceratul balcanic al Gazprom Export că livrarea de gaze naturale către ţările europene a fost reluată. La începutul acestei luni, societatea rusă Gazprom a decis sistarea exportului de gaze naturale via Ucraina ca urmare a divergenţelor economice dintre Rusia şi Ucraina.
 
Gazul din Rusia ar fi trebuit să ajungă în România în urmă cu aproape o săptămână, după ce marţi, 13 ianuarie, Gazprom-Export a notificat oficial părţii române reluarea livrărilor de gaze naturale ruseşti pe teritoriul Ucrainei.
Ulterior, vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, a anunţat că Ucraina a blocat toate acţiunile părţii ruse privind restabilirea tranzitului de gaze spre Europa, fapt care a făcut imposibilă reluarea tranzitului de gaze pe teritoriul Ucrainei.
 
De 30 de ani, România importă gaze naturale exclusiv din Rusia, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef, Wintershall. Importurile sunt realizate prin două puncte, respectiv Isaccea 2 şi Medieşul Aurit. Din debitul total de gaze livrat României, aproximativ 70-75 la sută este livrat prin Isaccea 2 şi restul prin Medieşul Aurit.
 
Înainte de această criză a gazelor, România importa din Rusia aproximativ 10 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi.
Potrivit Ministerului Economiei, producţia internă de gaze naturale este de 34 milioane Nmc/zi, iar extracţia de gaze din depozite este de circa 19 milioane Nmc/zi, asigurând astfel consumul naţional de 53 milioane Nmc/zi.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.