EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Preşedintele Băsescu va urma calea legală în cazul afirmaţiilor lui Săftoiu, declară Valeriu Turcan

0
 
Preşedintele Traian Băsescu va urma calea legală în cazul afirmaţiilor făcute de fostul şef al SIE Claudiu Săftoiu în privinţa unor interceptări ilegale, fiind posibilă chiar sesizarea Parchetului General, a declarat miercuri (21 ianuarie 2009) purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Valeriu Turcan, într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.
 
"Afirmaţiile domnului Claudiu Săftoiu sunt iresponsabile şi neadevărate, iar preşedintele va urma calea legală", a spus Valeriu Turcan.
El a adăugat că şeful statului consideră că în cazul unor informaţii de o asemenea gravitate ar fi normală şi autosesizarea Parchetului General, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, îl va sesiza chiar preşedintele.
 
Valeriu Turcan a reiterat că Administraţia Prezidenţială îi solicită lui Claudiu Săftoiu să probeze afirmaţiile făcute marţi, într-o emisiune televizată.
"Preşedintele Traian Băsescu nu a solicitat foştilor sau actualilor directori ai serviciilor de informaţii şi nici nu a primit din iniţiativa acestora informări despre viaţa privată sau activitatea politică a unor cetăţeni români", a precizat Valeriu Turcan.
 
El a adăugat că, în contextul în care au apărut comentarii din partea unor foşti sau actuali politicieni, poziţia preşedintelui Traian Băsescu este că, dacă există persoane care spun că au primit informări privind viaţa privată sau activitatea politică a unor cetăţeni români, respectivele persoane se fac vinovate de tăinuirea unor astfel de presupuse derapaje.
 

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a reamintit că şeful statului a cedat opoziţiei funcţiile de directori ai serviciilor de informaţii, apreciind că acest lucru va constitui un progres în procesul de democratizare.
Fostul şef al SIE Claudiu Săftoiu a declarat, marţi seară, la un post de televiziune, că preşedintele Traian Băsescu ar fi cunoscut conţinutul discuţiilor dintre liderii PSD Mircea Geoană şi Ion Iliescu.
 
"Eu am aflat de intervenţii politice care se bazează pe informaţii şi interceptări ilegale, acum un an, acum doi ani şi am aflat de la preşedintele României că el ştia ce vorbeau Iliescu şi Mircea Geoană", a spus Săftoiu.
 
La o oră după ce a făcut aceste afirmaţii, Claudiu Săftoiu a revenit cu precizări susţinând că se referea la declaraţii pe care şeful statului le-a făcut în presă. "Este vorba despre declaraţiile pe care Băsescu le dădea în presă, nu că-mi spunea mie. Am aflat din surse publice că preşedintele ştia că anumiţi politicieni vorbeau la telefon despre politică, asta nu înseamnă că mi-a spus personal", a precizat Săftoiu.
 
Marţi seara, Administraţia Prezidenţială a respins, într-un comunicat transmis presei, declaraţiile lui Claudiu Săftoiu, cerându-i să probeze cele afirmate.
Miercuri, fostul preşedinte Emil Constantinescu a solicitat, într-o scrisoare adresată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Mircea Geoană şi Roberta Anastase, constituirea în regim de urgenţă a unei Comisii Parlamentare care să cerceteze veridicitatea afirmaţiilor făcute de Claudiu Săftoiu.
 
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunţat că nu se va sesiza din oficiu în legătură cu acuzaţiile publice formulate de fostul director al SIE, pe motiv că din declaraţiile lui Săftoiu "nu rezultă elementele unei fapte penale determinate, condiţie obligatorie prevăzută de Codul de Procedură Penală".
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.