Gunter Verheugen acuză: „Capitalismul a crezut că poate face orice, nepedepsit”

 
Comisarul european pentru industrie, Gunter Verheugen, a evaluat intr-un interviu acordat săptămânalului german Der Spiegel, provocarile economice carora trebuie sa le faca fata statele membre UE tot mai afectate de criza financiară mondială. Privind in perspectiva, Verheugen a recunoscut că obstacolele in calea relansarii economice sunt importante.
 
"Criza este pretutindeni. Indicatorii economici arată o scădere a producţiei cu 12% faţă de cifrele anului trecut. Ultima prognoză a UE vorbeşte despre o «scufundare» a economiei cu 1.9% în 2009", a declarat oficialul european, citat de evz.ro.

 
In context, oficialul comunitar a subliniat rolul monedei unice (Euro) in diminuarea efectelor crizei: “Moneda euro s-a dovedit o binecuvântare în această perioadă. În lipsa ei, multe state ar fi devenit ţinta speculaţiilor monetare".
 
Verheugen a identificat si factorul decisiv generator de criza: "O nouă şi nemiloasă formă de capitalism a evoluat la mijlocul competiţiei economice produse de Războiul Rece. Sfârşitul comunismului i-a făcut pe unii să creadă că sistemul capitalist poate, dintr-o dată, să facă orice, nepedepsit. Este posibil, însă, ca valurile unui tsunami financiar să fi venit oricum".
Citește și
1 Comentariu
  1. nicolae spune

    Daca UE nu va actiona ca o mare familie acum cind orgoliile si indiferenta trebuie lasate jos si actionat ca o mare familie si unita tot odata atunci peste citiva ani CHINA va face tot jocul iar UE se va uita neputincioasa cum se scufunda .EC nicolaeteslariu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.