EUR
4,84 RON
(-0.02%)
USD
4,25 RON
(+0.3%)
GBP
5,32 RON
(+1.16%)
CHF
4,53 RON
(+0.11%)
BGN
2,47 RON
(-0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.36%)
CAD
3,13 RON
(+0.71%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,96 RON
(+0.6%)
JPY
0,04 RON
(+0.34%)
CZK
0,18 RON
(+0.17%)
INR
0,06 RON
(+0.68%)

Guvernul a discutat despre o eventuală reducere cu 20% a posturilor din ministere şi aparatul central al Executivului

 
În şedinţa de Guvern de joi (21 ianuarie 2009) miniştrii au discutat despre o eventuală reducere cu 20% a numărului de posturi din ministere şi aparatul central al Executivului.
Propunerea de reducere a numărului personalului bugetar de la nivelul aparatului central al ministerelor trebuie să fie, în prealabil, discutată cu patronatele şi partenerii sociali, a anunţat Biroul de presă al Guvernului.
 
Potrivit sursei citate, aceasta a fost o decizie politică, discutată, în şedinţa de joi a Cabinetului, care însă nu s-a materializat într-un act normativ.
Fiecare minister trebuie să analizeze situaţia şi să decidă, până săptămâna viitoare, cum îşi stabileşte organigrama, putând reduce până la 20% din posturile aparţinând aparatului birocratic.
 
Surse guvernamentale afirmă că în această categorie nu vor intra pensionarii-angajaţi din sistemul administraţiei centrale, obligaţi să iasă la pensie pe 1 februarie, şi nici cele peste 140.000 de posturi care au fost blocate prin ordonanţă.
Miniştrii Radu Berceanu, Ilie Sârbu şi Liviu Dragnea au confirmat, separat, posibilitatea aplicării acestei măsuri, referindu-se la situaţiile din instituţiile pe care le conduc.
 
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că în aparatul ministerului pe care îl conduce, reducerile de personal vor depăşi 20%."La Ministerul Transporturilor, reducerea de personal va fi chiar mai mare de 20%, pentru că am regăsit un personal foarte mare la minister şi mi-e teamă ca sediul ministerului să nu aibă probleme de structură din cauza unui personal atât de numeros", a spus el.
 
Berceanu a precizat că preferă un personal mai puţin numeros, bine plătit şi profesionist.
"Eu doresc să am oameni mai puţini, mai bine plătiţi şi care să aibă treabă cu domeniul respectiv ", a spus Radu Berceanu.
 
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Liviu Dragnea, a declarat că decizia privind reducerea cu 20% a personalului din aparatul central este una de natură politică, aceasta urmând a fi aplicată în cadrul MAI numai după o evaluare corespunzătoare în acest sens. El a spus că reducerea de personal cu 20% nu se referă la structurile operative.
 
"Împreună cu colegii mei, vom vedea compartimentele de unde să facem aceste diminuări", a precizat ministrul de Interne.
Totodată, ministrul Dragnea a spus că această problemă ţine de un angajament comun cu partenerii de coaliţie şi vizează diminuarea cheltuielilor de personal şi a cheltuielilor legate de bunuri şi servicii.
Ministrul Ilie Sârbu a precizat că "în 2004, Ministerul Agriculturii avea 350 de angajaţi, iar acum are 605".
 
"Nu am văzut efectele acestei supradimensionări a organigramei. Sunt doar oameni mai mulţi şi salarii foarte mari. La agenţiile de plăţi sunt salarii cu 75% mai mari, dar rezultate nu confirmă acest efort al guvernului şi ministerului în condiţiile în care absorbţia de fonduri europene a fost de numai 0,6 miliarde lei pe plăţi directe", a spus Ilie Sârbu.
 
Consilierul pe probleme economice al primului ministru, Ionuţ Popescu, a nuanţat subiectul, afirmând că Executivul urmează să adopte o reducere a personalului din instituţiile aflate în subordinea Guvernului, dar acestea vizează doar aparatul birocratic.
El a precizat că aceste măsuri sunt în stadiul de propunere, nefiind emis vreun act normativ în acest sens, până acum.
 
"Nu este vorba despre un act normativ, premierul le-a cerut miniştrilor să vină cu propuneri pentru reducerea aparatului birocratic (…) În momentul de faţă nu vorbim de o hotărâre de guvern sau de o ordonanţă. Nu înseamnă că, dacă vorbim despre Ministerul Sănătăţii, ar însemna că se reduce numărul asistentelor şi al doctorilor cu 20%. Vorbim doar de aparatul birocratic din ministere, pentru că este un aparat care în ultimii ani s-a umflat excesiv", a declarat Ionuţ Popescu, la un post de televiziune.
 
El a precizat că procentul avansat pentru reducerile de personal, 20%, reprezintă o ţintă a măsurilor, disponibilizările urmând să fie operate în funcţie de necesităţile fiecărei instituţii.
"Acest 20% este o ţintă, nu-i un Pat al lui Procust, adică pot exista propuneri de 17%, de 21%, dar ţinta este de 20%. Înainte de a se lua o decizie se face o analiză. Ca să poţi face o analiză, întâi trebuie să vii cu nişte propuneri, iar propunerile le pot face miniştrii", a mai spus Popescu.
De asemenea, el a precizat că cele 140.000 de posturi bugetare neocupate nu vor fi cuprinse în acest plan de măsuri.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata