Proiectul de buget, pe agenda de lucru a şedinţei Guvernului

0
 
Şedinţa de guvern are ca principal subiect pe agenda de lucru proiectul de buget pentru 2009, care urmează să fie finalizat săptămâna viitoare.
Membrii Executivului vor discuta, pe lângă alte puncte înscrise pe ordinea de zi a şedinţei, şi despre schimbarea prefecţilor şi nominalizarea de noi secretari de stat şi şefi de agenţii guvernamentale.
 
Vicepreşedintele Partidului Democrat Liberal (PD-L) Gheorghe Flutur preciza miercuri (21 ianuarie 2009) seară, după şedinţa Biroului Politic Coordonator Central al coaliţiei, că Executivul doreşte un proiect responsabil şi realizarea unui echilibru foarte clar între componenta investiţională şi cea socială. Printre priorităţile bugetare se numără infrastructura, alocarea de resurse pentru investiţii, precum şi componenta socială.
 
În ceea ce priveşte reducerea deficitului bugetar la 2%, Gheorghe Flutur a afirmat că este "o temă pentru acasă" a miniştrilor Cabinetului Boc, iar acest demers înseamnă reducerea cheltuielilor şi anumite ajustări.
Proiectul de buget pe 2009 se bazează pe o creştere economică de 2,5%, o inflaţie medie de 5%, un deficit de cont curent al balanţei de plăţi de 10,3% şi un deficit bugetar de 2% din PIB.
 
La începutul acestei săptămâni, Comisia Europeană a anunţat că, potrivit previziunilor sale intermediare, ritmul de creştere a PIB al României va încetini, în 2009, la 1,8%, comparativ cu un avans de 7,75% consemnat în 2008, iar în prima jumătate a anului 2010 acest indicator se va situa puţin sub 2,5%.
Potrivit estimărilor executivului comunitar, prezentate de comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia, deficitul public al României ar urma să crească în 2009 la 7,5% din PIB, în comparaţie cu un deficit deja mare, de 5,25% din PIB în 2008.
 
Preşedintele Traian Băsescu a cerut, marţi, Guvernului să reducă masiv cheltuielile, subliniind că sunt corecte atât cifrele înaintate de Executiv, cât şi estimările Comisiei Europene referitoare la valoarea deficitul bugetar.
 
"Vreau să confirm că cifra acreditată de Comisia Europeană cu privire la deficit este corectă, 7,5%, dacă toate legile adoptate în 2008 se vor aplica. Iar acest lucru este confirmat şi de evaluarea noastră în urma solicitărilor făcute de miniştri la prima analiză a bugetului, unde a ieşit cam 9%…
 
Deci, au dreptate ambele părţi care au prezentat cifrele, atât Guvernul, care a anunţat intenţia de a construi un buget cu 2% deficit, cât şi UE, care a luat legile în vigoare în România şi prin aplicarea cărora s-ar ajunge la acest deficit catastrofal, care aruncă România într-o formidabilă criză şi în crearea unor dezechilibre macroeconomice, care nu vor mai putea fi controlate", a spus şeful statului.
 
Potrivit acestuia, Guvernul va trebui să raţionalizeze cheltuielile bugetare pentru a-şi atinge obiectivele, lucru care este în interesul naţional.
"Public, vreau să se ştie că diferenţa de la 7,5% deficit bugetar evaluată de UE corect în baza legilor existente reprezintă un extraordinar efort pe care Guvernul trebuie să îl facă în raţionalizarea cheltuielilor bugetare pentru a-şi atinge ţinta fixată", a precizat preşedintele Traian Băsescu.
 
Comentând previziunile economice intermediare date publicităţii luni de Comisia Europeană, analistul economic Ionuţ Popescu, consilier pe probleme economice al premierului Emil Boc şi fost ministru de Finanţe, a apreciat că prognoza de creştere anunţată de UE pentru România este "foarte optimistă", chiar dacă vizează un ritm de creştere mai mic decât cel luat în calcul de Ministerul Finanţelor Publice la fundamentarea bugetului pe 2009, de 2,5%.
 
Şi ministrul Economiei, Adriean Videanu, a subliniat că datele privind scăderea ritmului de creştere economică la 1,8% ar putea fi reale.
"Doar dacă am avea o guvernare iresponsabilă am putea avea un deficit de 7,5%", a spus însă Adriean Videanu.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.