Sârbu: Unele declaraţii privind creşterea preţurilor la alimentele din import sunt tendenţioase

0
 
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, consideră că unele declaraţii privind creşterea preţurilor la alimentele din import sunt tendenţioase, deoarece nu există influenţe de pe pieţele externe.
 
"O creştere de 30% peste noapte la produsele din import nu se justifică nici măcar la legumele şi fructele de sezon, deoarece nu au existat creşteri de preţuri la petrol sau benzină pe piaţa externă şi nici nu au fost introduse alte taxe suplimentare. Oricum toate influenţele acestea pot fi analizate, pentru a şti exact ce influenţe au în costuri", a spus Sârbu.
 
Ministrul a precizat că nu este normal că, în momentul în care scade preţul la grâu, pâinea se scumpeşte din cauza gazelor, deşi 70% din costuri este reprezentat de materia primă.
"Nu cred că toate aceste costuri cu gazele pot să îţi dea o creştere de 30%, când de fapt grâul a fost achiziţionat la preţuri foarte mici", a arătat Sârbu.
El a adăugat că strategia pe produs are ca obiectiv reducerea importurilor, dar evident la produsele la care se poate face acest lucru.
 
"Nu vom putea reduce importurile la produsele sezoniere cum ar bananele sau pepenii, dar o putem face la carnea de porc sau de pui. Trebuie doar să găsim pieţe de compensare dacă tot suntem obligaţi să importăm ceea ce nu putem face, dar la carnea de porc sau la cea de pasăre, unde aveam execedent de 20%, este o ruşine să apelăm la importuri", a mai arătat Sârbu.
 
Oficialul MAPDR a spus că, în prezent, România are 3,5 milioane tone de grâu ce poate fi valorificat sau păstrat pentru rezervă, dacă vom avea probleme în acest an.
"Din fericire, avem informaţii că starea de vegetaţie este bună şi nu cred că vor fi probleme, dar strategia pe produs tocmai acest lucru va face: ne va arăta ce avem de făcut cu un an înainte", a mai spus ministrul Sârbu.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.