BNR a oficializat „regulile jocului” în creditul ipotecar

1
 
Prin publicarea in Monitorul Oficial din 22 ianuarie 2009, normele metodologice modificate aferente "Regulamentului de creditare al persoanelor fizice" au intrat in viogoare de astăzi, 23 ianuarie.
 
Noile prevederi includ obligaţia băncilor de a stabili în reglementările interne condiţiile de garantare pentru fiecare tip de credit, inclusiv limita maximă admisă pentru valoarea finanţării în raport cu valoarea imobilului ipotecat, băncile revenind, practic, la solicitarea avansului pentru creditele ipotecare, anunta imopedia.ro.

 
BNR cere bancilor să ţină cont de riscul unor fluctuaţii de curs şi de dobândă doar la stabilirea gradului maxim de îndatorare pentru clienţii care vor un credit fără garanţii imobiliare. Astfel, creditele cu garanţii imobiliare sunt exceptate de la aplicarea stress-testului.
 
Totuşi BNR solicită un avans minim pentru creditele ipotecare sau cu garanţii ipotecare, motiv pentru care bancherii sustin că se va reveni spre nivelurile de 20%-25% din valoarea creditului adus de client ca avans. Fata de nivelul actual, nivelul mediu de creştere efectiva a gradului de îndatorare va fi de 2%-3% (aproximativ 4.000-5.000 de euro).
loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. Silvia spune

    Foarte bun articol, multumesc mult pentru informatie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.