În 2009, creşterile salariale vor acoperi (doar) inflaţia

0
 
Planul anticriză propus de Guvern patronatelor şi sindicatelor va necesita fonduri totale de 34 de miliarde de lei. Reducerile de cheltuieli care ar putea fi făcute, dacă proiectul va fi inclus în legea bugetului de stat sunt de aproape 6 miliarde de lei, conform unui document oficial al Ministerului Finanţelor Publice.
 
Cel mai mare minus bugetar, de 8 miliarde lei (1,39% din PIB), va rezulta din achitarea obligaţiilor financiare certe, lichide şi exigibile ale administraţiei publice centrale şi locale (pentru facturi, subvenţii pentru agricultură, TVA) şi eşalonarea echilibrată a plăţii lunare a acestora, în trim.I 2009, sustine gandul.info.
 
"În sectorul bugetar, ajustarea salariilor în anul 2009 se va face ţinând cont numai de creşterea prognozata a preturilor de consum si va fi aplicata diferenţiat, în zona salariilor mici începând cu luna aprilie 2009.
 
În semestrul II, in funcţie de creşterea economică pe primele 9 luni ale anului se va asigura o creştere salariala corespunzătoare creşterii productivităţii sociale a muncii", se precizeaza în documentul Guvernului remis sindicatelor. Aceste majorări salariale ar costa bugetul statului 1,36 miliarde de lei (0,28% din PIB).
Prin planul anticriză  se preconizează alocarea a 1,8 miliarde de lei (0,31% din PIB) pentru susţinerea producătorilor de autoturisme şi componente auto.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.