Ministrul Cristian Diaconescu în vizită oficială la Kiev

0
 
Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, efectuează vineri (23 ianuarie 2009) o vizită oficială la Kiev, la invitaţia omologului său ucrainean, Volodimir Ogrîzko.
Şeful diplomaţiei române va fi primit de preşedintele Ucrainei, Viktor Iuşcenko, de preşedintele Radei Supreme, Volodimir Litvin, precum şi de vicepremierul Grigory Nemîria.
 
Înalţii demnitarii vor analiza ansamblul relaţiilor româno-ucrainene şi vor dezbate subiecte de interes comun, precum continuarea dialogului politic, cooperarea economică, în plan cultural, consular, problematica minorităţilor naţionale şi dinamizarea colaborării la nivel regional.
Cristian Diaconescu s-a aflat joi la Chişinău, unde a fost primit de preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi a avut convorbiri cu omologul său, Andrei Stratan, şi cu primarul Dorin Chirtoacă.
 
Vizita ministrului Diaconescu la Kiev se desfăşoară cu puţin timp înainte ca, la Haga, Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) să facă publică, pe 3 februarie, hotărârea privind delimitarea maritimă în Marea Neagră în procesul dintre România şi Ucraina. Cristian Diaconescu s-a declarat optimist în legătură cu soluţia CIJ.
"Sunt optimist, pentru că ştiu că argumentele părţii române sunt foarte solide", afirma şeful diplomaţiei române într-un interviu televizat, în ziua în care CIJ a anunţat că pe 3 februarie va pronunţa decizia.
 
Zona în dispută are resurse subterane de 100 de miliarde de metri cubi de gaz şi 10 milioane de tone de petrol, iar România ar putea trece la exploatarea acestor hidrocarburi după pronunţarea verdictului.
Un alt subiect care se află pe agenda ministrului Cristian Diaconescu, la Kiev, este cel al deschiderii Institutului Cultural Român din capitala Ucrainei, cu filială la Cernăuţi. Fostul ministru de Externe Lazăr Comănescu obţinuse, anul trecut, acordul autorităţilor ucrainene, dar discuţiile nu par să mai fi avansat de atunci.
 
În prima parte a acestui an este programată şi reuniunea Comisiei Prezidenţiale mixte româno-ucrainene, când va avea loc şi o întâlnire a preşedinţilor celor două ţări, Traian Băsescu şi Viktor Iuşcenko, fiind posibil ca aceştia să semneze acordul privind micul trafic de frontieră.
 
Prin semnarea unui asemenea document, cetăţenii din apropierea graniţei româno-ucrainene nu ar mai avea nevoie de vize, ci ar călători pe baza unui permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioadă de cel puţin un an, ce le va permite să se deplaseze liber într-o zonă bine stabilită de la frontiera cu România. Potrivit reglementărilor Uniunii Europene, România poate să încheie cu statele vecine, care nu fac parte din UE – Serbia, Republica Moldova şi Ucraina – astfel de acorduri bilaterale.
 
România a propus şi Republicii Moldova, şi Serbiei un acord de acest fel, dar discuţiile cu Ucraina sunt în stadiul cel mai avansat, aşteptându-se doar avizul din partea Comisiei Europene. Republica Moldova condiţionează semnarea acestui acord de semnarea Tratatului de bază. În ceea ce priveşte Serbia, aceasta nu a oferit încă un răspuns la propunerea României.
 
Un alt subiect de pe agenda întâlnirii îl constituie problematica minorităţii româneşti din Ucraina, în contextul în care accesul românilor la studii în limba maternă este restricţionat. Un ordin al ministrului ucrainean al Învăţământului, din 25 mai anul trecut, prevede că, începând cu 1 septembrie 2008, în şcolile minorităţilor naţionale, studiul obiectelor de bază să fie în limba de stat, şi nu în cea maternă.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.