MAPDR va selecta noul preşedinte al Agenţiei de Pescuit

 
Postul de preşedinte-director general la Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură (ANPA) a fost scos la concurs, după demisia depusă de Gheorge Ştefan, la cererea ministrului agriculturii, Ilie Sârbu, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
Concursul se organizează de către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP), în perioada 23 – 26 ianuarie 2009.
 
Cei care vor să ocupe acest post trebuie să cunoască Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) 2007- 2013, Regulamentul Consiliului privind Fondul European pentru Pescuit precum şi cel al Comisiei de stabilire a unor norme detaliate pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) 1198/2006 al Consiliului privind FEP.
De asemenea, solicitanţii trebuie să stăpânească Ghidul solicitantului pentru Măsurile 2.1, 2.6, 1.3 şi 1.5 incluse în POP precum şi toată legislaţie românească din domeniul pescuitului şi acvaculturii.
 
Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, i-a cerut preşedintelui ANPA, Gheorghe Ştefan, la începutul lunii ianuarie, să demisioneze din cauza întârzierilor în atragerea fondurilor europene din Programul Operaţional pentru Pescuit.
Funcţia a fost preluată temporar de Marisanda Pîrîianu, adjunctul agenţiei, căreia i-a solicitat o analiză exactă în sector.

 
Programul Operaţional pentru Pescuit (POP) a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 20 decembrie 2007, mult mai devreme decât Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, dar deschiderea sesiunilor de depunere a proiectelor a fost amânată pe întreg parcursul anului 2008.
 
Responsabili din MAPDR au precizat că întârzierile s-au datorat auditărilor nefinalizate pe toate recomandările CE referitoare la cheltuielile eligibile pentru acest program, dar şi la lipsa unui sistem informatic la APDRP, agenţia care va derula plăţile din acest program. Ministerul Agriculturii aşteapta la finele lunii noiembrie un raport al Curţii de Conturi – Autoritatea de Audit – pe procedurile Programului Operaţional pentru Pescuit.
 
Cele două măsuri din POP pe care se puteau depune proiecte erau cele destinate investiţiilor în acvacultură, utilaje şi echipamente de pescuit.
Sumele alocate pentru 2008 pe axa 1 şi axa 2 referitoare la acvacultură şi respectiv adaptarea flotei de pescuit se ridică la 53 de milioane euro.
Prin Programul Operaţional pentru Pescuit (POP), Uniunea Europeană alocă fonduri nerambursabile de 230 milioane euro până în 2013, la care se adaugă contribuţia României de 77 de milioane de euro.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.