EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Anul 2009, marcat de decizii ferme privind climatul economic

0
 
Vicepremierul Dan Nica a anunţat luni (26 ianuarie 2009) după reuniunea Biroului Politic Coordonator Central al coaliţiei PSD – PD-L, că discuţiile au vizat îndeosebi priorităţile bugetului de stat pe anul 2009 şi sprijinirea economiei româneşti în câteva domenii cheie.
 
"Vom avea ca prioritate principală finalizarea marilor lucrări de infrastructură în domeniul autostrăzilor. Vom avea ca prioritate principală finalizarea lucrărilor începute de comunităţile locale – alimentări cu apă, canalizare şi celelalte proiecte pe care comunităţile locale din România le derulează în acest moment -, reparaţia şi construcţia şcolilor şi, de asemenea, modernizarea spitalelor", a precizat Dan Nica, după reuniunea liderilor coaliţiei de guvernământ, ce a avut loc în biroul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană.
 
Vicepremierul a susţinut că 2009 va fi, din punct de vedere al determinării politice, un an ce va fi marcat de decizii ferme în ceea ce priveşte un climat economic care să permită traversarea "în condiţii nu foarte rele" a crizei de către România.
"Peste 6% din PIB este alocat de la bugetul de stat pentru aceste investiţii şi pentru celelalte priorităţi. De asemenea, am luat în calcul un grad de absorbţie şi o mobilizare generală la nivelul tuturor agenţiilor guvernamentale pentru ca fondurile europene să intre efectiv în România în acest an", a spus Nica.
 
Potrivit vicepremierului, au avut loc discuţii pentru acordarea de sprijin celor cu venituri mici, pentru ca aceştia să nu fie foarte afectaţi de criza economică şi financiară fie că este vorba despre pensionari, familii tinere cu mulţi copiii, fie despre agricultori.
 
Dan Nica a declarat că, în cadrul reuniunii, a avut loc o discuţie foarte serioasă despre absorbţia fondurilor europene, iar una dintre ideile degajate a fost aceea ca personalul care lucrează în domeniu să fie salarizat în conformitate cu performanţele.
"O idee care s-a degajat este aceea că tot personalul administraţiei româneşti implicat direct în acest proces de atragere a fondurilor europene va fi salarizat în conformitate cu performanţele individuale", a subliniat vicepremierul.
 
El a atras atenţia că, deşi în domeniul atragerii de fonduri europene lucrează aproximativ 20.000 de oameni, gradul de absorbţie a fost zero în 2007, zero euro în 2008, dar personalul şi-a primit salariile, la care s-a adăugat sporul de 75%.
"Dorim ca acest lucru să nu se mai perpetueze şi, începând cu bugetul de stat, să stabilim foarte clar că aceia care lucrează şi îşi fac treaba şi banii ajung la beneficiari – fie că este vorba despre ţărani, fie că este vorba despre firma care aplică – îşi vor primi şi salariul şi sporul. Cei care nu, nu", a susţinut Dan Nica.
 
Potrivit acestuia, aproape 2.000 de persoane vor fi date afară, deoarece reprezintă "personal excedentar care a fost angajat fără niciun fel de motivaţie economică şi care a dus la dublarea sau triplarea cifrei din aparatul ministerelor".
"Au salarii foarte mari şi nu-şi justifică activitatea în niciun fel, decât consumând cafea… Cei care au ca unică ocupaţie să bea cafeaua pleacă acasă, cei care au ceva de făcut în ministere vor rămâne", a adăugat vicepremierul.
 

El a spus că la reuniune nu s-au purtat discuţii despre majorarea salariilor din sistemul bugetar şi a pensiilor, urmând să aibă loc zilele următoare, pentru ca la şedinţa de joi a Executivului să fie prezentată varianta finală a proiectului de buget.
 
"Vom avea întâlniri şi cu sindicatele pentru a avea un punct de vedere comun pe cât posibil, urmând ca, joi, varianta finală să fie supusă aprobării Guvernului. Unul dintre punctele principale ale planului anticriză îl constituie protejarea categoriilor sociale cu venituri mici fie că este vorba despre pensionari, fie că este vorba despre salariaţi, fie că este vorba despre agricultori sau familii cu mulţi copii… Cei care au salarii mari şi pensii mari se mai pot descurca", a afirmat Dan Nica.
 
Liderii democrat-liberali şi cei social-democraţi s-au întâlnit de două ori săptămâna trecută pentru a discuta despre proiectul de buget pe 2009. Ei au anunţat că proiectul bugetului de stat pe 2009 va fi adoptat în şedinţa Guvernului din 29 ianuarie.
Dan Nica anunţa lunea trecută că bugetul pe anul 2009 va fi finalizat până la sfârşitul săptămânii, urmând să fie adoptat în procedură de urgenţă de Parlament.
 
Ulterior, ministrul Economiei, democrat-liberalul Adriean Videanu, a afirmat că proiectul bugetului de stat ar putea fi dezbătut într-o sesiune parlamentară extraordinară, dar depinde de "calendarul deciziilor politice".
Premierul Emil Boc a prezentat vinerea trecută, după întâlnirea de la Ministerul Finanţelor cu patronatele şi sindicatele, principalele componente ale bugetului de stat pe 2009.
 
"Principala componentă a bugetului şi a planului anticriză vizează dezvoltarea economică, sprijinirea mediului de afaceri, iar aici avem în vedere alocarea a 20% din buget pentru investiţii, printr-o susţinere masivă a investiţiilor publice în infrastructură", a spus Emil Boc.
 
El a precizat că a doua componentă a bugetului se referă la eliminarea potenţialelor blocaje din economie cauzate de neachitarea facturilor restante, considerându-se o prioritate achitarea datoriilor vechiului Guvern şi a subvenţiilor restante, astfel încât statul să nu fie un factor suplimentar de blocaj, în contextul crizei economice.
O altă prioritate o va reprezenta, potrivit primului-ministru, absorbţia fondurilor europene.
 
În ceea ce priveşte componenta socială, şeful Executivului a declarat că pe 29 ianuarie, când urmează să se adopte proiectul de buget, se va şti clar dacă şi cu cât se vor mări salariile şi pensiile.
El a adăugat că toate propunerile pe care patronatele şi sindicatele le-au făcut pe tema bugetului de stat vor fi analizate "în detaliu" şi se va încerca includerea lor în planul de măsuri anticriză, dar şi în proiectul de buget.
 
Proiecţia bugetară pe 2009 se va baza pe o creştere economică de 2,5%, o inflaţie medie de 5%, un deficit de cont curent al balanţei de plăţi de 10,3% şi un deficit bugetar de 2% din PIB.
Planul de măsuri anticriză care ar urma să fie adoptat în perioada imediat următoare, prin ordonanţă de urgenţă, totalizează 3,84% din PIB.
 
Pachetul de măsuri cuprinde şi măsuri de perspectivă, care împreună cu măsurile imediate totalizează 27 miliarde lei (6,86 miliarde euro), reprezentând 4,6% din PIB, care pentru acest an este estimat la 579 miliarde lei.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.