Anomalie: finanţare europeană aprobată pentru o firmă în insolvenţă

În urmă cu câteva zile, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a anunţat victorios prima listă cu 62 de proiecte selectate pentru finanţare în domeniul IT&C (Axa III a Programului Operaţional Sectorial “Creşterea Competitivităţii Economice”, aferentă operaţiunii 3.1.1 “Sprijinirea accesului la broadband şi la serviciile conexe”).

 

Potrivit anunţului oficial din 21 ianuarie 2009, "aplicanţii selectaţi vor fi anunţaţi în scris despre principalele condiţii ale finanţării nerambursabile, după care va urma etapa contractării. În această etapă se va semna contractul între beneficiar şi  MCSI, iar din acest moment beneficiarul îşi poate implementa proiectul propus spre finanţare”, susţin reprezentanţii MCSI.

Numai că primul rezultat notabil, din anul 2009, al MCSI – şi anume respectiva LISTĂ„suferă” din cauza unei grave erori, pe care evaluatorii din minister nici măcar nu au apucat să o sesizeze.

 

Printre beneficiarii selectaţi pentru acordarea finanţărilor se numără o societate intrată în procedura insolvenţei din decembrie 2008: „Incom” SA Iaşi.
Aceasta, în condiţiile în care, „pe toate gardurile” scrie că primul pas în obţinerea fondurilor este respectarea criteriilor de eligibilitate – IMM sau microîntreprindere ce operează pe teritoriul României, nu se află în insolvenţă, nu are debite publice restante, nu a beneficiat de fonduri publice sau UE în ultimii trei ani, a înregistrat profit în ultimul an fiscal etc.

În limbajul Ghidului Solicitantului, condiţia de eligibilitate „omisă” în situaţia de faţă, sună în felul următor:

„Solicitantul nu se află în situaţia de insolvenţă sau lichidare, afacerea sa nu este condusă de un administrator judiciar, nu are restricţii asupra activităţilor sale comerciale, iar acestea nu sunt puse la dispoziţia creditorilor”  (Ghidul Solicitantului Axa III, DMI 1, Operaţiunea 1, p. 7)

 

„Incom” SA Iaşi se află „în cărţi” cu un proiect de 47.295 lei („Un pas spre viitor”), pentru care a obţinut procentul maxim de finanţare nerambursabilă – 80%.  Data aprobării acestui proiect este de 21.01.2009, în timp ce procedura de insolvenţă împotriva debitorului SC „Incom” SA a fost deschisă cu 40 de zile înainte de data aprobării proiectului, adică pe 11.12.2008 (prin sentinţa comercială nr.790/S din data de 11.12.2008, pronunţată de Tribunalul Iasi, Secţia Comercială în dosarul 7237/99/2008).

 

Ministerul ridică din umeri

 

Surprinzător sau nu, MCSI demonstrează că inclusiv firmele aflate în insolvenţă pot fi selectate pentru finanţare (desigur, dacă au proiecte bune).
Mai mult chiar, acelaşi MCSI susţine că, într-o astfel de situaţie, se „aşteaptă  reglementarea situaţiei potenţialului beneficiar”, lăsând să se înţeleagă că respectiva firmă ar avea şanse să obţină şi suma nerambursabilă solicitată, dacă este descurcăreaţă şi reuşeşte să stopeze insolvenţa. 

Întrebaţi, la modul ipotetic, ce se întâmplă cu un proiect selectat pentru finanţare din Fonduri Structurale în cazul în care beneficiarul (persoană juridică) intră în insolvenţă, reprezentanţii MCSI au transmis redacţiei revistei FINANCIARUL următorul răspuns:

 

„În situaţia în care potenţialul beneficiar intră în stare de insolvenţă înaintea semnării contractului de finanţare, conform Legii 85/2006 privind procedura insolvenţei cu modificările şi completările ulterioare, activitatea acestuia va fi condusă de administratorul judiciar, numit de către judecătorul sindic în cadrul derulării procedurii insolvenţei.
În această situaţie nu se va semna contractul de finanţare până la reglementarea situaţiei potenţialului beneficiar”.

 

Când s-a ajuns la discuţia despre existenţa unor cazuri concrete, reprezentanţii ministerului au ridicat din umeri a neştiinţă. „Menţionăm faptul că până în acest moment nu au fost întâlnite astfel de situaţii”, au arătat aceştia.

 

Un fenomen nou, dar care se va multiplica

 

Semnalele din piaţă arată că astfel de „anomalii” în cazul finanţărilor cu fonduri europene pot să apară, din ce în ce mai des, atât în faza de precontractare (cum s-a întamplat cu „Incom” SA Iaşi), cât şi în faza de implementare a proiectelor.

 

„Până acum nu ne-am întâlnit cu un asemenea caz, însă vă pot spune foarte clar că în situaţia respectivă, în care firma selectată pentru finanţare intră în insolvenţă, nu se poate face contractarea.

Aceasta pentru că, înainte de semnarea contractului, se efectuează vizita în teren, la sediul beneficiarului, moment în care evaluatorul reanalizează documentele  privind starea financiară a firmei respective”, ne-a explicat Constantin Apostol, directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord Est (foto).

„Pot sa vă spun că am constatat în urma unor astfel de vizite, pe care le-am efectuat de curând la microîntreprinderi cu proiecte câştigătoare, că multe dintre ele anticipează situaţii de incapacitate de plată, ceea ce face ca proiectele pe fonduri structurale să cadă. Am avut 4 sau 5 declinări de proiecte chiar în această perioadă”, a adăugat reprezentantul ADR Nord Est.

In ipoteza în care beneficiarul decide să înceapă proiectul şi intră în insolvenţă pe parcursul implementării acestuia, lucrurile se complică.

„Conform prevederilor Contractului de finanţare, beneficiarul este obligat să aducă la cunoştinţa OIPSI (organismul intermediar n.r.) «orice situaţie care poate determina întârzierea executării Contractului în termen de 10  zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre aceasta». În cazul în care au fost efectuate deja plăţi, OIPSI va recupera sumele rambursate conform prevederilor Legii 85/2006”, au explicat reprezentanţii MCSI.

 

Insolvenţă pentru 46.098 lei  

 

Conform Sentinţa Comerciale nr.790/S din data de 11.12.2008, publicată în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr.228/19.01.2009, „creditorul SC TPSUT SA Motru, prin lichidator judiciar Titanic SPRL Tg. Jiu a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei faţă de debitorul SC «Incom» SA Iaşi în vederea recuperării creanţei în sumă de 46.098,34 lei constituită în favoarea sa prin sentinţa civilă nr.39/08.05.2006, pronunţată de Judecătoria Motru şi care este scadentă de mai mult de 30 de zile.

 
Altfel spus, „Incom” are o datorie de 46.098 lei către o firmă din Motru care a fost recunoscută de instanţă încă din mai 2006. Nepăsarea sau incompetenţa celor de la societatea ieşeană a făcut ca această datorie neachitată la timp să ducă la declanşarea insolvenţei, incident care poate avea urmări grave asupra activităţii, una dintre acestea putând fi anularea finanţării din proiectul menţionat.
 
În anul 2007, „Incom” Iaşi a realizat o cifră de afaceri de 31,46 milioane RON şi un profit net de 1,48 milioane RON. Datoria care a declanşat insolvenţa reprezintă aproximativ 4% din profitul net consemnat în 2007. Unde nu-i cap, vai de… finanţare!

 

 

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.