Banca i-a mărit dobânda de 4 ori, în 5 luni

0
 
Riscurile financiare pe care le presupune contractarea de credite de la institutiile bancare sunt evidentiate din plin de criza economica actuala, sute de ieseni fiind terorizati de majorarile succesive ale dobanzilor la ratele de imprumut operate pe baza "factorilor perturbatori" din piata monetara invocati de bancheri.
 
O ieseanca care a luat un credit in lei, in 2006, a reclamat majorarea dobanzii de 4 ori in ultimele 5 luni din 2008, de la o dobanda de 10,9% pe an, la 14,15% in prezent, valoarea ratei urcand de la 185 lei (initial),  la 221 lei (in prezent), informeaza ziaruldeiasi.ro.
 
Cu o situatie similara s-a confruntat si la creditul in euro, contractat in 2004, procentul de dobanda inregistrand majorari lunare, de la 9,648% la valoarea de 12,285%, in decembrie 2008. Explicatiile oferite de banca nu au satisfacut-o pe ieseanca care a declarat textual: "Nu ma incinta cu nimic raspunsul lor. Sunt niste hoti ordinari".
 
Conform contractelor de imprumut semnate cu BRD, "pe parcusul utilizarii si rambursarii creditului, banca poate modifica procentul de dobinda, in functie de costurile resurselor sale", se specifica in documentul de imprumut in lei. Si la cel in euro, banca stipuleaza ca, la fiecare 3 luni, de la data primei trageri din credit dobinda va fi actualizata automat, in functie de indicele EURIBOR la 3 luni, plus o marja fixa.
 
Nemultumirile iesenilor care au relatii contractuale cu institutiile financiare au atras, in 2008, peste 160 de reclamatii scrise la Inspectoratul Regional pentru Protectia Consumatorului Iasi, cele mai des vizate fiind majorarea comisioanelor fara anuntul prealabil al titularilor de contract, precum si neintelegerea modalitatii de calcul a dobinzilor la credite.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.