Băsescu: Nu voi reacţiona negativ dacă Guvernul va îngheţa pe 6 luni salariile şi pensiile

 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi (27 ianuarie 2009) într-o emisiune la postul public de radio, că nu va reacţiona negativ dacă Executivul va ajunge la o înţelegere cu sindicatele astfel încât pentru 6 luni să fie îngheţate salariile şi pensiile.
Potrivit şefului statului, prioritatea ar trebui să fie folosirea resurselor publice pentru dinamizarea economiei.
 
"În condiţiile în care sunt un susţinător fără rezerve al măririi salariilor profesorilor sau al instituirii pensiei minime, nu voi reacţiona negativ dacă va exista o înţelegere guvern-sindicate, pentru 6 luni, să se îngheţe toate salariile şi pensiile.
Vedem ce se întâmplă, cum funcţionează economia şi ne dăm seama dacă putem aloca mai mult. Dacă nu mişcăm economia, de unde să strângi bani de pensii? Dacă nu sunt salariaţi care să contribuie la fondul de pensii, de unde să acorzi salarii mai mari la profesori? Avem această mare problemă", a spus Traian Băsescu.
 
În opinia sa, Guvernul trebuie să pună în mişcare economia, să "pompeze" bani pentru a crea locuri de muncă şi să genereze venituri la buget.
"Eu nu aş acuza cele două partide de la guvernare dacă ar spune românilor: dragi români, asta e situaţia reală, propunem un moratoriu pe orice mărire de salarii, pensii pentru 6 luni, punem economia în mişcare.
 
Vedem care sunt rezultatele în bugetul de stat şi apoi mărim, încercând să ne respectăm angajamentele şi ţinând cont de faptul că nu toate sunt angajamente imediate, cum este legea pentru salarizarea profesorilor, multe sunt obiective până la sfârşitul mandatului, în 2012. Dacă o asemenea abordare ar exista la Guvern, eu aş susţine-o, mi s-ar părea extrem de raţională", a declarat preşedintele Băsescu.
 
Potrivit acestuia, actualul Guvern nu a avut evaluarea corectă a deficitului bugetar, de 5,2%. El a adăugat că Guvernul şi-a luat angajamente pe o perioadă de patru ani şi, ca urmare, nu toate pot fi onorate pe termen scurt.
 
"Angajamentele Executivului sunt pentru 4 ani şi ideea că trebuie acoperite acum, când suntem conştienţi de o stare de criză economică, nu poate duce decât la colaps. Mi-aş dori ca şi bugetarii să fie bine plătiţi, dar o acţiune iresponsabilă de a duce în salarii resursele financiare ale bugetului ar fi o mare eroare", a susţinut şeful statului.
El a spus că există dorinţa de a se rezolva problema salarizării profesorilor sau a majorării punctului de pensie, dar a reiterat că este esenţial să se facă plata imediată a datoriilor către agenţii economici şi să se creeze noi locuri de muncă.
 
Sindicaliştii consideră inacceptabilă îngheţarea salariilor şi pensiilor pentru o perioadă de şase luni. Marius Petcu, preşedinte al CNSLR-Frăţia, a afirmat că mesajul lui Traian Băsescu reprezintă "un test pe care îl face preşedintele". Potrivit lui Petcu, încă o dată se dovedeşte că măsurile de austeritate trebuie suportate în primul rând de salariaţi.
 
"Ceea ce pot să vă spun este că de ochii lumii ne-au arătat cum vor face ei reduceri în ceea ce priveşte cheltuielile la nivelul administraţiei centrale, dar grosul celor care susţin economia românească, salariaţii, vor trebui să suporte această formă de sacrificiu, inacceptabil din punctul nostru de vedere, în condiţiile în care s-a discutat pe toate domeniile de activitate de creşteri de salarii", a spus Petcu.

 
El a adăugat că sindicaliştii şi-au atenuat pretenţiile, ţinând cont de criza financiară, dar îngheţarea salariilor pe o perioadă de şase luni este "inacceptabilă, aşa că reacţiile vor fi în consecinţă". Potrivit lui Petcu, o astfel de variantă putea fi acceptată dacă după 6 luni de sacrificiu vor putea fi recuperate pierderile asumate în această primă parte a lunii, dar altfel, măsura reprezintă "un pumn în gură băgat sindicatelor".
 
Preşedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, crede că "o îngheţare a salariilor în acest moment este imposibilă, deoarece duce la reducere consumului şi la acutizarea crizei.
Pentru Răzvan C. Bobulescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământul Superior "Alma Mater", gestul preşedintelui este "o depăşire a propriilor atribuţii, deoarece în România şeful statului nu e premier".
 
În acelaşi timp, Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, crede că preşedintele Traian Băsescu nu s-a referit la învăţământ, atunci când a făcut această propunere, deoarece cu 24 de ore înainte a spus că salariile în învăţământ trebuie să crească, conform legii, într-o singură tranşă.
Deputatul democrat-liberal Cezar Preda este de părere că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu reprezintă un gir pentru actualul Guvern şi măsurile acestuia, necesare pentru a depăşi actuala criză.
 
"Acestă declaraţie poartă numele responsabilitate… Părerea mea este că preşedintele îşi asumă prin aceste declaraţii un risc politic şi electoral, demonstrând că nu-l interesează alegerile prezidenţiale", a spus Preda. În opinia deputatului democrat-liberal, şeful statului "nu sugerează guvernului adoptarea unei anumite măsuri ci, prin aceste declaraţii îşi arată susţinerea pentru Guvern".
 
Vicepreşedintele PNL Puiu Haşotti consideră că afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la îngheţarea salariilor şi pensiilor reprezintă "o diversiune politică"."Este o diversiune politică a preşedintelui Băsescu. Salariile vor creşte puţin, astfel încât, mărindu-se un pic, românii să fie mulţumiţi cu mai puţin decât cu deloc. Nu se va ajunge la îngheţare. 100% nu", a declarat Puiu Haşotti.
 
De aceeaşi părere este şi vicepreşedintele PNL Ludovic Orban, care a criticat afirmaţiile preşedintelui Băsescu privind îngheţarea pentru şase luni a salariilor şi pensiilor."Şi-au bătut joc de alegători luându-le ochii cu promisiuni ruşinoase, iar acum, când s-au văzut la guvernare, nu fac nimic din ceea ce au promis", a spus Orban.
 
Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler consideră că măsurile de austeritate şi un eventual moratoriu asupra salariilor bugetare au sens doar în paralel cu măsuri de stimulare economică eficientă.
 
"Măsurile de austeritate, un eventual moratoriu asupra salariilor bugetare, îşi au sensul doar în paralel cu măsuri de stimulare economică eficientă. România îşi poate păstra creşterea economică în 2009, iar asta o face să fie una dintre ţările privilegiate ca state membre ale UE.
Multe state membre vor fi în recesiune economică în 2009. România, după părerea mea, ar putea să fie în creştere economică, dacă planul de redresare şi de sprijin al economiei va fi prioritar faţă de măsurile de austeritate", a spus Winkler, care este membru al Comisiei pentru comerţ internaţional a Parlamentului European.
 
El a mai declarat că nu poate evalua, în acest moment, utilitatea măsurii privind îngheţarea salariilor şi pensiilor, în contextul în care nu a fost elaborat proiectul legii bugetului de stat şi nu se ştie cu exactitate ce sectoare economice vor fi susţinute. Bugetul pe 2009 va fi discutat în cursul serii de marţi, în Biroul Politic coordonator Central al coaliţiei PSD-PD-L, ţinând cont şi de rezultatele dicuţiilor cu partenerii sociali.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.