BERD a revizuit în scădere estimările de creştere economică pentru România

0
 
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a revizuit marţi (27 ianuarie 2009) în scădere estimările de creştere economică pentru 2009 în zona sa de activitate (fostele ţări comuniste din Europa de Est şi URSS), în cazul României prognozând o creştere reală a Produsului Intern Brut (PIB) de 1% în 2009. Precedentele prognoze ale BERD, publicate în luna noiembrie 2008, prevedeau pentru România o creştere economică de 3%.
 
Este vorba de cel mai slab ritm de creştere economică prognozat în acest an pentru o ţară din Europa de Sud- Est, în condiţiile în care, pentru Serbia şi Bulgaria, BERD mizează pe o creştere de 2%, iar creşterea medie prognozată pentru întreaga regiune a Europei de Sud-Est este de 1,5%.
Pentru 2008, BERD estimează că România a înregistrat o creştere a PIB de 8%, cel mai mare ritm de creştere înregistrat în 2008 de o ţară din Europa Centrală, Europa de Sud-Est şi statele baltice.
 
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a revizuit în scădere estimările de creştere pentru toate cele 30 de ţări în care are investiţii, mizând în 2009 pe o creştere de doar 0,1%, faţă de o creştere de 2,5% cât estima în luna noiembrie anul trecut. În plus, Banca şi-a revizuit în scădere şi estimările pentru 2008, apreciind că regiunea sa de activitate a înregistrat anul trecut o creştere de 4,8%, comparativ cu prognoza anterioară care vorbea de o creştere de 6,5%.
 
"Regiunea în care activează BERD începe să resimtă impactul complet al încetinirii globale, în principal datorită integrării crescute a regiunii cu economia globală", a declarat economistul şef al BERD, Erik Berglof.
 
"Capacitatea acestor ţări de a face faţă pe termen lung acestui gen de şocuri externe majore va depinde în mare parte de viteza de recuperare a economiei globale, de eforturile combinate ale guvernelor individuale şi instituţiilor financiare internaţionale, inclusiv BERD, de a proteja sistemele financiare din regiune şi de sprijinul acordat de băncilor străine subsidiarelor lor din Estul Europei", a adăugat Berglof.
 
Chiar dacă se aşteaptă la o creştere economică apropiată de 0 (0,1%) pentru ansamblul regiunii sale de activitate, BERD avertizează că în acest an se aşteaptă la o contracţie a economiei în Ucraina, Ungaria şi cele 3 state baltice. Economia Ucrainei ar urma să se contracte cu 5% în 2009, a Ungariei cu 2%, iar în cazul Estoniei, Letoniei şi Lituaniei sunt prognozate contracţii de 3,5%, 5% şi 2,5%.
 
BERD este cel mai mare investitor instituţional din România, cu un total de 3,54 miliarde de euro, în 248 de proiecte (până la sfârşitului lunii decembrie 2007). În colaborare cu numeroşii săi parteneri, banca a mobilizat peste 6,5 miliarde de euro pentru proiecte realizate în România.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.