Băncile s-au transformat în case de economii

 
Datoriile catre banci ale persoanelor fizice si ale firmelor din Romania s-au ridicat la sfarsitul anului 2008, la valoarea de 189 miliarde lei, iar totalul sumelor din depozite a fost de 151,2 miliarde lei. In ultimele doua luni din 2008 activitatea bancilor s-a axat preponderent pe atragerea de resurse si incasarea de rate de la populatie si firme, iar creditarea a intrat intr-un blocaj din cauza conditiilor restricitve impuse de Banca Nationala.
 
Dobanzile tot mai mari oferite de banci pentru lei (de pana la 25%) au stimulat economisirea in moneda nationala, dar nu suficient, deoarece companiile au inceput sa sufere de pe urma propagarii crizei, sustine romanialibera.ro.

 
Orientarea spre economisire, mai evidenta in luna decembrie, a facut ca soldul depozitelor in lei ale populatiei si firmelor sa urce considerabil, cu 6,2 miliarde lei (6,7%), pana la 98,8 miliarde lei, iar cel al depozitelor in valuta a avansat cu un echivalent de 61,4 milioane euro (0,47%), pana la 13,15 miliarde euro (52,4 miliarde lei). Populatia a incheiat anul cu datorii totale la banci de aproape 100 miliarde de lei, echivalente cu o povara individuala de aproximativ 1.100 euro pe cap de locuitor.
 
"Pe economisirea in lei se vede o imbunatatire fata de noiembrie. Companiile au fost cele care au depus in banci «grosul» leilor in decembrie – 4,5 miliarde de lei – in vreme ce populatia a economisit 1,7 miliarde lei. In conditiile in care am avut crestere economica in 2008, ar fi trebuit ca firmele sa aiba depozite mult mai consistente", a declarat Nicolaie Chidesciuc, economist-sef la ING Bank Romania.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.