EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Discuţii finale asupra proiectului de buget pe anul 2009

0
 
Reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor se întâlnesc cu premierul Emil Boc, la Ministerul Finanţelor, pentru o ultimă discuţie asupra proiectului bugetului de stat şi a proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat.
Documentele urmează să fie aprobate de Guvern în şedinţa de joi (29 ianuarie 2009) astfel încât, la începutul lui februarie, Parlamentul să aibă spre dezbatere proiecţiile bugetare pe 2009.
 
Vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur a declarat, marţi noapte, după şedinţa Biroului Politic Coordonator Central (BPCC) al coaliţiei de guvernare, de la Palatul Victoria, că au fost făcute progrese semnificative în ceea ce priveşte viziunea asupra proiectului de buget pe 2009.
El a anunţat că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, va avea întâlniri, în cursul zilei de miercuri, cu fiecare ministru, urmând ca seara să aibă loc o nouă şedinţă a BPCC în care să se definitiveze proiectul de buget.
 
Referitor la problema îngheţării salariilor, Flutur a afirmat că au fost discutate mai multe "scenarii" şi chiar i s-a cerut ministrului Finanţelor să prezinte variante. El a menţionat că a fost discutată şi varianta unui moratoriu pe o perioadă de timp, pentru a vedea evoluţia economiei, dar că nu s-a luat nici o hotărâre în acest sens.
"Nu avem o concluzie finală şi, de aceea miercuri ne întâlnim cu partenerii sociali şi mâine seară din nou în coaliţie", a adăugat Gheorghe Flutur.
 
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, într-o emisiune la postul public de radio, că nu va reacţiona negativ dacă Executivul va ajunge la o înţelegere cu sindicatele astfel încât pentru şase luni să fie îngheţate salariile şi pensiile. Potrivit şefului statului, prioritatea ar trebui să fie folosirea resurselor publice pentru dinamizarea economiei.
 
"În condiţiile în care sunt un susţinător fără rezerve al măririi salariilor profesorilor sau al instituirii pensiei minime, nu voi reacţiona negativ dacă va exista o înţelegere guvern-sindicate, pentru şase luni, să se îngheţe toate salariile şi pensiile. Vedem ce se întâmplă, cum funcţionează economia şi ne dăm seama dacă putem aloca mai mult. Dacă nu mişcăm economia, de unde să strângi bani de pensii? Dacă nu sunt salariaţi care să contribuie la fondul de pensii, de unde să acorzi salarii mai mari la profesori? Avem această mare problemă", a spus Traian Băsescu.

 
În opinia sa, Guvernul trebuie să pună în mişcare economia, să "pompeze" bani pentru a crea locuri de muncă şi să genereze venituri la buget.
Sindicaliştii consideră inacceptabilă îngheţarea salariilor şi pensiilor pentru o perioadă de 6 luni.
"O îngheţare a salariilor în acest moment este imposibilă deoarece duce la reducere consumului şi la acutizarea crizei", susţine preşedinte CNS Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu.
 
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, crede că şeful statului nu s-a referit la educaţie când a făcut marţi (27 ianuarie 2009) această propunere, deoarece cu 24 de ore înainte a spus că salariile în învăţământ trebuie să crească într-o singură tranşă, conform legii.
În opinia preşedintelui Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, zvonurile privind îngheţarea salariilor sau eliminarea drepturilor de autor sunt intoxicări lansate din altă parte, în timp ce problemele serioase privind bugetul şi măsurile anticriză se discută la masa negocierilor de la Ministerul de Finanţe.
 
Potrivit preşedintelui CNSLR-Frăţia, Marius Petcu, mesajul preşedintelui Traian Băsescu referitor la îngheţarea salariilor bugetarilor pe o durată de 6 luni este un test pe care îl face şeful statului.
"Nu ştiu dacă mesajul este din iniţiativa domniei sale sau ca să dea o mână de ajutor celor care au unele dificultăţi în configurarea bugetului pe anul 2009", a afirmat Marius Petcu.
 
Reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor s-au întâlnit atât la sfârşitul săptămânii trecute, cât şi luni şi marţi cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor pentru discuţii pe marginea măsurilor anticriză bugetate şi acceptate.
Planul de măsuri anticriză, care ar urma să fie adoptat în perioada imediat următoare, prin ordonanţă de urgenţă, totalizează 3,84% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat recent preşedintele confederaţiei patronale UGIR-1903, Ioan Cezar Corâci, la finalul unei întâlniri cu premierul Emil Boc şi cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea.
 
Partenerii sociali au solicitat Executivului ca aceste măsuri să fie adoptate imediat şi nu odată cu bugetul pe 2009, care trebuie să urmeze un circuit mai lung de aprobare şi dezbaterile parlamentare.
Proiecţia bugetară pe 2009 a autorităţilor de la Bucureşti se va baza pe o creştere economică de 2,5%, o inflaţie medie de 5%, un deficit de cont curent al balanţei de plăţi de 10,3% şi un deficit bugetar de 2% din PIB.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.