Finanţele au „raţionalizat” 3 miliarde de euro din programul anticriză

 
Noua varianta a planului de masuri anticriza stabilita marti, 27 ianuarie, de Ministerul Finantelor, care ar urma sa fie luata in calcul pentru proiectul de buget pe 2009, nu mai include sustinerea producatorilor auto si de componente auto pentru modernizarea productiei si tehnologiilor (costuri de 1,8 mld. lei) si nici introducerea in procedura de urgenta a tichetelor de vacanta (alocatii bugetare de 2 mld. lei), si prevede cheltuieli bugetare de numai 17,8 miliarde lei (circa 4 mld. euro), fata de cele 27,3 mld. lei (7 mld. euro) cuprinse in planul de la finele saptamanii trecute, sustine zf.ro.
 
La capitolul "renuntari" mai figureaza marirea ajutorului de somaj la 75% din castigul salarial mediu brut realizat in ultimele 3 luni (costuri de 1,9 mld. lei), reglementarea platii TVA la incasarea facturii (0,938 mld. lei) si mentinerea valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut anual (1,5 mld. lei).
 
Cel mai mare minus bugetar il reprezinta achitarea obligatiilor financiare ale administratiei publice centrale si locale, estimate la 8,04 mld lei (1,39% din PIB), la case se adauga subventionarea agricultorilor pentru achizitia de ingrasaminte chimice (cheltuieli de 2,4 mld. lei) si majorarea salariilor in sectorul bugetar corelata cu indicele inflatiei  (1,36 mld. lei – 0,28% din PIB).
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata