FMI avertizează că actuala criză economică este deosebit de gravă

0
 
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că lumea se confruntă cu cea mai gravă criză economică semnalată vreodată, după cel de-al II-lea Război Mondial.
În ultima sa prognoză, "World Economic Outlook", dată publicităţii miercuri (28 ianuarie 2009) FMI afirmă că, la nivel mondial, rata creşterii economice va fi, în acest an, de numai o jumătate de procent, în condiţiile în care, la data de 6 noiembrie 2008, Fondul estima că în 2009 creşterea economiei mondiale nu va depăşi 2,2%.
 
"Ne aşteptăm în prezent ca economia mondială să se oprească practic", a declarat economistul şef al FMI, Olivier Blanchard.
Potrivit noilor estimări, în 2009 economia mondială va înregistra cel mai scăzut ritm de creştere din ultimii 60 de ani.
"În pofida acţiunilor de amploare demarate de guvernele şi băncile centrale din întreaga lume, tensiunile financiare rămân acute, trăgând în jos economia reală", arată noile perspective.
 
De asemenea, FMI şi-a revizuit şi estimările referitoare la pierderile provocate băncilor din întreaga lume de activele toxice din SUA. În prezent, Fondul se aşteaptă ca aceste pierderi să se ridice la 2.200 miliarde de dolari, faţă de 1.400 miliarde de dolari cât estima în luna noiembrie.
FMI consideră că actuala criză economică este deosebit de gravă, iar dacă prognoza se verifică, majoritatea economiştilor ar vorbi despre o recesiune la nivel mondial. Venitul personal va înregistra o scădere drastică, pentru că numărul populaţiei creşte mai rapid decât rata prognozată a creşterii economice.
 
FMI estimează că, în ţările dezvoltate, creşterea economică se va reduce simţitor, dar că, în ţările în curs de dezvoltare şi în ţările din lumea a treia, creşterea economică va scădea în mod drastic.
 
Evoluţia Produsului Intern Brut a fost revizuită în scădere netă pentru toate marile economii. În cazul economiei americane, prima economie a lumii, FMI mizează în prezent pe un recul de 1,6% în 2009, după o creştere de 1,1% în 2008. În noiembrie 2008, FMI prognoza pentru SUA o contracţie de 0,7% în 2009. Pentru zona euro, Fondul prognozează în prezent o contracţie de două procente (după o creştere de un procent în 2008), revizuindu-şi în scădere semnificativă estimările anterioare care vorbeau de o contracţie de 0,5%.
 
La rândul lor, economiile în dezvoltare ar urma să cunoască o creştere relativ slabă, de 3,3% , în 2009 după o creştere de 6,3% în 2008. China va rămâne ţara cu cel mai mare ritm de creştere economică din lume, cu o progresie a PIB de 6,7% în 2009 după o creştere de nouă procente în 2008. Urmează India cu o creştere de 5,1% în 2009, după o creştere de 7,3% în 2008. Pentru Europa Centrală şi de Est, noile prognoze ale FMI vorbesc de un recul de 0,4% în 2009, după o creştere de 3,2% în 2008, urmată de un avans de 2,5 procente în 2010.
 
Fondul şi-a revizuit în scădere cu 2,6 puncte estimările anterioare publicate în noiembrie. O misiune a FMI discută, în aceste zile, în România, cu experţii Ministerului Finanţelor Publice."Este o întâlnire de lucru obişnuită, în scopul evaluărilor anuale ale FMI asupra evoluţiei economice şi a perspectivelor pentru anul 2009", se arată într-un comunicat al MFP.
 
Misiunea FMI în România se desfăşoară în perioada 27 ianuarie-4 februarie şi se înscrie în cadrul evaluărilor anuale asupra evoluţiei economice şi perspectivele pentru 2009.
MFP a precizat că nu a demarat negocieri cu reprezentanţii FMI pentru un posibil acord de finanţare.
Ultima vizită a delegaţiei FMI în România a avut loc la începutul lunii noiembrie a anului trecut.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.