Băsescu: Justiţia trebuie făcută pentru români

0
 
Încrederea în justiţie este scăzută pentru că procesele se desfăşoară cu greutate, marile dosare nu se judecă şi există adesea judecători care încalcă legea, a declarat joi (29 ianuarie 2009) preşedintele Traian Băsescu la întâlnirea de la Palatul Cotroceni cu tinerii absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii.
 
"Justiţia nu o facem nici pentru Uniunea Europeană, nici pentru Comisia de la Bruxelles. Justiţia trebuie făcută pentru lege şi pentru români, iar, din păcate, în momentul de faţă, sistemul în care intraţi este unul dintre cele mai puţin apreciate de românii înşişi, de justiţiabili. Încrederea în sistem este scăzută, pentru că se judecă foarte greu, pentru că marile dosare nu se judecă, pentru că avem adesea judecători care încalcă legea – şi vă sunt probabil cunoscute exemple elementare, ca cel cu doamna judecătoare de la Dâmboviţa sau cel cu tentativa de fraudă la examenul pentru magistraţi" – a spus şeful statului.
 
El le-a atras atenţia celor prezenţi asupra faptului că vor face parte dintr-un sistem de elită, care are cea mai mare densitate de oameni cu studii superioare. Traian Băsescu a adăugat că de când a devenit preşedinte a invitat la Cotroceni fiecare promoţie, după semnarea decretelor de numire şi că a sperat că fiecare dintre aceste promoţii vine cu un suflu nou, un spirit nou, acesta fiind, în opinia sa, lucrul de care românii au nevoie.
Preşedintele a precizat că inamovibilitatea îi face pe magistraţi intangibili, chiar şi atunci când greşesc.
 
"Hotărârile dumneavoastră sunt deasupra judecăţii oricărui om de rând, de la preşedinte până la cel mai neînsemnat om din România. De aceea, responsabilitatea pe care o aveţi este uriaşă. Aş vrea să fiţi conştienţi de acest lucru" – a subliniat Băsescu.
El a mai spus că, de patru ani, de când îndeplineşte funcţia de preşedinte, nu a auzit nici un judecător sau procuror care să reclame că cineva a vrut să îl influenţeze sau a exercitat presiuni asupra sa.
 
"În ceea ce mă priveşte, nu am sancţionat public doar lucruri care sunt în neregulă în justiţie, ci şi ceea ce este în neregulă din punct de vedere al politicului, atunci când prin abuz a blocat derularea procesului normal al justiţiei pentru oameni politici", a afirmat Traian Băsescu.
 
De asemenea, el şi-a exprimat speranţa că noua promoţie, alcătuită din 29 de procurori şi 83 de judecători, va aduce "acel suflu nou în justiţie", de încredere, profesionalism şi spirit de dreptate. Băsescu le-a atras atenţia celor prezenţi că atunci când vor face abuzuri vor fi criticaţi tocmai de cei care se vor simţi nedreptăţiţi şi a subliniat că dreptul la liberă exprimare îl are orice cetăţean.
 
"Sunt judecători care se angajează în bătălie politică, neînţelegând că dreptul la liberă exprimare este al oricărui cetăţean… Nici o declaraţie de preşedinte nu va influenţa un judecător, dar preşedintele are dreptul şi obligaţia să îşi exprime punctele de vedere" – a susţinut Băsescu.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.