De unde se poate împrumuta România pentru a ieşi din criză?

 
O analiza a variantelor de finantare a planului de relansare economica a Romaniei efectuata de fostul ministru de finante Daniel Daianu include pe o lista a potentialilor finantatori, institutiile financiare internationale, Comisia Europeana sau (chiar) un alt stat.
 
Daianu s-a declarat recent, impotriva incheierii unui acord cu Fondul Monetar International (FMI) si a precizat ca Banca Europeană de Investiţii (BEI), nu poate acorda credite decât pentru cofinanţarea unor fonduri europene, pe proiecte punctuale, nefinanţând balanţa de plăţi a unui stat, sustine gandul.info.
 
Daianu a mentionat ca "imprumuturile internaţionale sunt mai ieftine, însă sunt însoţite de condiţionări stricte", dar Comisia Europeana poate acorda fonduri pentru finanţarea deficitelor balanţelor de plăţi dintr-un fond cu valoare totală de 25 miliarde de euro.
O altă posibilitate de împrumut evocata de fostul ministru este un aranjament de tip "swap" intre Banca Nationala si Banca de Reglementări Internaţionale, care a apreciat ca "nerealistă" pentru acest an finanţarea deficitului printr-o emisiune de obligaţiuni pe pieţele internaţionale.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close